Milijarde iz dijaspore čuvaju socijalni mir u Srbiji

Radio 021 16.08.2016 22:11
Milijarde iz dijaspore čuvaju socijalni mir u Srbiji


U prvih pet meseci ove godine u Srbiju je iz dijaspore stigla 1,1 milijarda evra, dok je u istom periodu prošle godine taj priliv bio za 100 miliona evra veći.Prosečan godišnji priliv iz inostranstva u poslednjih pet godina iznosio je oko 2,7 milijardi evra, odnosno oko 8,2 odsto BDP-a. Najviši iznosi doznaka potiču iz zemalja u kojima živi veliki deo naših ljudi. 
 
U Narodnoj banci Srbije navode da doznake tradicionalno predstavljaju jedan od najstabilnijih priliva iz inostranstva u Srbiju.
 
"Naši ljudi iz sveta svojima u Srbiji poslali su lane 2,86 milijardi evra, što je za 9,7 odsto više nego u 2014. godini", kažu u NBS za "Novosti".
 
Od početka ovog veka, prema računici ekonomista, u proseku smo trošili za petinu više nego što smo zarađivali zahvaljujući i tim doznakama. Da nije bilo njih u Srbiji bi se živelo mnogo skromnije. Gastarbajteri iz Turske u prethodne dve godine su u proseku slali oko 300 miliona dolara i svojim su novčanim pošiljkama pretekli "kolege" na privremenom radu u Francuskoj i Italiji.
 
"Dijaspora svojim doznakama, koje su daleko veće od direktnih stranih investicija, ima važnu ulogu u očuvanju socijalnog mira, ali mora biti podstaknuta na investicije u matici, za šta je potreban novi odnos države", smatraju ekonomisti.
 
Najviše novca dolazi iz Nemačke, Švajcarske, Austrije i SAD. Čak 23 odsto stanovnika Srbije ima bar jednog člana porodice u inostranstvu, a 11 odsto njih ima povremene ili redovne prihode od rođaka iz sveta.
 
"Računica pokazuje da neposredno, ili na neki drugi način, dijaspora u Srbiji pomaže oko 800.000 ljudi. Od početka 2001. naovamo s raznih strana nam je stizala ogromna suma deviza. Bilo je tu donacija, povoljnih i nepovoljnih kredita, ali su doznake naših ljudi, po pravilu, bile najredovnije i najobilnije", kaže redovni član Akademija ekonomskih nauka Mlađen Kovačević.
 
Prema pisanju "Novosti", samo po osnovu takozvanih tekućih transfera, od 2001. do 2012. godine iz inostranstva je u neto iznosu stiglo više od 34 milijarde evra. Poređenja radi, na ime stranih direktnih i portfolio investicija u tom periodu inkasirali smo znatno manje - oko 19,5 milijardi evra.
 
Podaci Svetske banke pokazuju da je u prvoj deceniji ovog veka iz dijaspore u Srbiju stiglo čak 43 milijarde dolara i da su doznake u procesu iznosile 13,7 odsto bruto domaćeg proizvoda. Po toj računici, od 2000. do 2010. u Srbiju je stiglo 2,5 puta više doznaka nego direktnih stranih investicija.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak