ОССИјевци прославили 19 година постојања

РТС 01.08.2016 10:37
ОССИјевци прославили 19 година постојања


Организација српских студената у иностранству (ОССИ) обележила је 30. јула свечаним скупом у Дому Народне скупштине Србије 19 година постојања, а међу гостима је био и један од оснивача ОССИ, актуелни кандидат Србије за генералног секретара Уједињених нација Вук Јеремић.Подршку младим студентима који се школују у иностранству дали су и министар одбране Зоран Ђорђевић, потпредседник Скупштине Србије Верољуб Васић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, док им се један од оснивача организације Јован Ратковић обратио видео линком.                

Сви они су студентима пожелели да се након завршетка студија врате у Србију, за коју наводе да је другачија и боља него што је била у време оснивања организације 1997. године.

"Не очекујемо да ћете се сви вратити, али желимо да се врати већина. Потребни сте нам као и ваше знање и вештине", навео је Васић, подсећајући да је ОССИ дала више министара и друге угледне личности.

Министар одбране сматра да су српски студенти који су се определили за школовање у иностранству постали "својеврстан мост Србије ка свету".

"Школовањем на универзизтетима широм света, стицали сте, не само знање и вештине, већ и пријатеље који заједно са вама могу у значајној мери допринети напретку наше отаџбине и угледу у свету", навео је Ђорђевић.

Напомињући да универзитети у Србији развијају сарадњу и на унутрашњем плану и у међународним оквирима, Ђорђевић је присутнима представио организацију српског Универзитета одбране, изразивши наду да ће неки од студената постати полазници постдипломских студија на том универзитету.

Јеремић је навео да му је велика част и привилегија што је оснивач организације која је на почетку бројала 15, а данас више од 10.000 студената из Србије који се школију у иностранству.

Према његовим речима, организација је настала из јаке жеље да се Србија промени набоље.

"Неке жеље и очекиваја су се испуниле, а нека и нису. Мислим да је сада Србија далеко боље место за живот него што је то била 1997. године", навео је Јеремић, поручујући студентима да се не плаше постављања великих циљева.

Председник организације Александар Јаковљевић представио је досадашње деловање ОССИ као и планове за наредну годину, посебно истичући да је организација успела да реши проблем око нострификације диплома.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak