Virus Zapadnog Nila stigao u Beograd

Pravda 28.07.2016 19:16
Virus Zapadnog Nila stigao u Beograd


Virus Zapadnog Nila izolovan je kod komaraca u Beogradu i može se očekivati da se pojavi kod ljudi, kažu u Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".Direktor instituta Dragan Ilić kaže da je taj virus, koji u 80 odsto slučajeva kod ljudi izaziva nespecifične simptome, izolovan u okviru redovnog nadzora Zavoda za biocide i da se može očekivati da se u nekom trenutku vurus pojavi u humanoj populaciji.

Kako su ranije preneli mediji, virus zapadnog Nila je u Beogradu izolovan kod komaraca u dva uzorka - na Banovom brdu i na opštini Palilula. 

Ilić kaže da, pored zaštite od ujeda komaraca kao ključne preventive, i Zavod za biocide i službe koje se bave tretiranjem komaraca treba da intenziviraju svoje aktivnosti, posebno u onim delovima grada gde je već izolovan virus kod komaraca. 

Simptomi infekcije kod ljudi, prema njegovim rečima, nespečfični su i ispoljavaju se kao obična prehlada tako da kod blizu 80 odsto onih koji budu inficirani virusom zapadnog Nila, posebno kod mlađe populacije, infekcija će proći bez ikakavih simptoma i tegoba. Antitela na tu infekciju mogu da se konstatuju samo ako se uradi test. 

- Kod 20 odsto simptomi su blagi kao blaža prehlada, groznica, malo povišena temeperatura, malaksalost. Ukoliko dođe do glavobolje ili nekih neuroinvazivnih siptoma, upala moždanica, to je onda ozbiljna forma infekcije i podrazumeva potrebu intenzivnog lečenja i tretmana - rekao je Ilić. 

Dodao je da je tretman u tom slučaju nespecifičan jer ne postoji neki specifičan lek protiv tog virusa. 

- Leče se ustvari simptomi - rekao je Ilić i naveo da je u slučaju upale moždanica potrebno obratiti se izabranom lekaru, a zatim i Institutu za infektivne i tropske bolesti gde se ti pacijenti dalje tretiraju. 

Govoreći o rizicima infekcije tim virusom kod ljudi, Ilić je rekao da su posebno ugroženi stariji od 65 godina, gojazni i osobe koje imaju oslabljen imunitet. 

To su, dodao je on, kategorije stanovništva koje su u posebno povećanom riziku za obolevanja, a i posledice mogu biti teže kod njih.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak