Duh zavičaja na srpskom etno-festivalu u Ohaju

SrpskaDijaspora 25.07.2016 11:32
Duh zavičaja na srpskom etno-festivalu u Ohaju


Susret naših ljudi iz ovog dela Sjedinjenih Američkih Država podsetio je na okupljanja i druženja u rodnom kraju, u Srbiji.Vazduh je mirisao na tradicionalnu kuhinju, zemlja je podrhtavala u ritmu poznatih nota i pokreta foklornih grupa, a tok nostalgičnih misli prekidali su često pozdravi onih koji se zbog posla, daljine ili drugih obaveza nisu dugo videli.

Čuvarki narodnog blaga iz Ohaja, profesorki muzike Nadi Martinović, pripala je čast da na poziv organizatora pomoću svojih etno-lutaka predstavi trodimenzionalne slike vanvremenskih trenutaka iz srpske književnosti, umetnosti i istorije, neretko tragične, ali svetle. U book joj je pomogla njena mom Danica, utkavši slake i slake predanog rada u svaki detalj i svaku nit maketa i kostima.

Nada je u Parmi priredila modnu reviju nošnji i jedinstvenu izložbu, tokom koje su se posetioci samo jednim pogledom na etno-eksponate mogli podsetiti Radičevićeve „Devojke na studencu“, Predićeve „Kosovke devojke“, atmosfere sa nekadašnjih prela, parada lazarica, žagora narodnih igara… Uz posude za pripremu hrane, izvajane od zavičajne zemlje, kolažirane fotografije ranijih postavki lutaka i pravog ćilimskog kaleidoskopa, tik pored trobojke sa četiri „S“ visila je autentična srpska oficirska bluza iz Prvog svetskog rata, sada deo crkvenog dobra.

Kako Nada otkriva, u pripremi i realizaciji festivalskih aktivnosti je najviše sarađivala sa zemljakinjama Oliverom Bogdanović i Tanjom Knežević. Za gurmanske specijalitete pobrinule su se članice Kola srpskih sestara, dok je predsednik Odbora bio Miloš Veljković. Zasluge pripadaju i svešteniku Živojinu Jakovljeviću, domaćinu Hrama.

Kruna ovogodišnjeg „Srbfesta“ u Ohaju bila je vest da je na međunarodnom izboru za najlepšu devojku u susednom Okrugu Loren prvom pratiljom proglašena lepotica iz Srbije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak