Чувари српства

RTS 20.07.2016 12:14
Чувари српства


На конкурсу 'Дани ћирилице 2016.' из земаља у којима је српски страни језик, учествовало је 419 ученика и сви ће добити признање 'Чувар српства'.Признања и дипломе биће додељене у Баваништу почетком августа, па организатор позива све учеснике, који се у то време затекну у Србији, да присуствују свечаности. 

Ове године добитници стижу из више од десет земаља са свих континената.

Посебне награде добиле су Кристина, Милица и Алексиа Пиља, са својом баком и учитељицом Јеленом Рекић и Аделаиде.

Посебне похвале иду за наставни пункт Тори ди Квартезоло, групни рад ученика Српске допунске школе „Свети Сава" и Емилију Бојовић, ученицу седмог разреда Допунске школе на српском језику у Берлину.

Остале похвале биће додељене ученицима из Аустралије, Грчке, Италије, Енглеске, Јужне Африке, Норвешке, Румуније, САД, Словеније, Чешке, Швајцарске.

Дечји сабор Дани ћирилице покренут је давне 2002. годинe са жељом да допринесе очувању српске културне баштине, језика и писма, песме и игре, старих заната, обичаја и православне вере.

Окосницу Сабора чини конкурс за најбољи литерарни рад, најлепши калиграфски рад, иницијал, вез, и илустрацију и израду лутке у народној ношњи. Тема конкурса мењала се из године у годину: Вера Нада и Љубав, Срб, Милосрђе, Доброта, Колевка, Част, Брат, Мостови, Будимо људи, Светиња!

На Конкурсу за најбољи литерарни и најлепши ликовни рад, који је Министарство просвете уврстило у Програм Републичких смотри, до сада је учествовало око 30.000 ученика из више око 500 основних и средњих школа из Србије, Републике Српске, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Румуније, Мађарске, Грчке, Албаније, Аустрије, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Шведске, Финске, Кине, Аустралије, Новог Зеланда, Јужне Африке, Америке, Канаде и Руске Федерације.

"Дани ћирилице" одвијају се под покровитељством Министарства просвете, Министарства културе и Општине Ковин.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak