Обележен Видовдан у Парламенту Велике Британије

RTS 29.06.2016 14:29
Обележен Видовдан у Парламенту Велике Британије


Један од највећих српских празника, Видовдан, обележен је јуче у Парламенту Велике Британије, први пут након сто година. Догађај су организовали Амбасада Републике Србије у Лондону и Српски Савет Велике Британије, док је координатор био Српски сити клуб из Лондона.Двадесет осми јун је у Великој Британији први пут обележен 1916. године као Дан Косова, када је организован низ школских и јавних манифестација у знак солидарности са српским савезницима. Сто година касније, 28. јуна 2016, догађај поводом обележавања Видовдана и Дана Косова водио је Стјуарт Андру (Stuart Andrew), потпредседавајући Свепартијске групе за Србију, а веома пригодан програм су уприличили Џени Блејк (Jenny Blake), пензионисана радница Националне здравствене службе из Саутемптона (Southampton), која је прочитала говор о овом великом дану, глумица Марија Павловић Алпорт (Allport), која је одрецитовала неколико српских песама из Првог светског рата, и Живорад Николић, хармоникаш She' Koyokh benda, који је одсвирао неке од најпознатијих српских песама из Првог светског рата, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Српски сити клуб из Лондона.

„Обележавање овако важне годишњице је још један доказ узајамног поштовања и веома јаке споне између две земље, како пре сто година, тако и сада. Нама, као Клубу, је изузетна част да својим радом и доприносом непрекидно омогућавамо да се мост пријатељства између Србије и Велике Британије одржи на највишем нивоу, и да уз помоћ и сарадњу са нашим разним организацијама одржавамо врло високу свест о нашој заједници, и радимо на очувању нашег идентитета и културне баштине", поделили су своје утиске координатори овог догађаја, чланови Српског сити клуба.      

Видовдан се везује за Косовски бој који се одиграо на тај дан 1389. године. На Косову је погинуо кнез Лазар, па црква тог дана поред светог Амоса слави и црквени празник Светог великомученика кнеза Лазара и светих српских мученика. Занимљиво је да је током Првог светског рата у јавном мњењу Косово било највише присутно у Великој Британији, због чега је 28. јун и проглашен за Дан Косова. Химна Србије је отпевана много пута у Великој Британији у то време, како на јавним догађајима, тако и у црквама, у школама и на концертима.      

Манчестер гардиан (Manchester Guardian) је за 28. јун 1916. написао „од свега чудног што се може десити током рата, тешко да постоји било шта што је на тако чудан начин битно као Дан Косова, онакав какав се обележава ове године. Заиста је необично и реткост да се у Лондону, Манчестеру и осталим енглеским градовима људи састају да би обележили сећање на битку која се десила на Балкану пре 527 година."

Српски сити клуб веза са Србијом

Српски сити клуб је независна и неполитичка организација са седиштем у Лондону створена да подстиче интересе друштва српских професионалаца. Циљ организације је да обезбеди мрежу контаката свим Србима који желе да направе каријеру у лондонском "ситију", а у последњих неколико година и за оне који желе да се врате у Србију.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak