Spremne knjige za biblioteke u dijaspori

Tanjug 27.06.2016 12:57
Spremne knjige za biblioteke u dijaspori


Ove godine će bibliotekama Srba koji žive izvan matice biti poklonjeno dodatnih 1.800 knjiga vrednosti od oko 1,5 miliona dinara, zahvaljujući projektima koje finansira Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, a realizuje Udruženje izdavača i knjižara Srbije uz podršku Narodne biblioteke Srbije.Tako su knjižni fondovi srpskih biblioteka izvan naše države obogaćeni sa više od 5.000 izdanja u poslednjih nekoliko godina, saopštilo je Udruženje izdavača i knjižara Srbije.

Dostavljanje darovanih publikacija je počelo, a sutra će biti otpremljena pošiljka knjiga srpskim bibliotekama u Temišvaru. 

Knjige će predati Rastko Janković, član Odbora za koordinaciju projekta i tim povodom će biti održana svečana primopredaja knjiga u prostorijama Saveza Srba u Rumuniji, kojoj će prisustvovati poslanik u parlamentu Rumunije i pisac dr Slavomir Gvozdenović, predstavnici saveza, Srpske gimnazije "Dositej Obradović", Srpske čitaonice, Katedre srbistike na Zapadnom univerzitetu, kao i gosti iz Narodne biblioteke Srbije i UIKS. 

To će biti prilika za razmatranje mogućnosti za unapređenje rada biblioteka srpskih organizacija u Temišvaru i Rumuniji i jačanje saradnje na ovom polju, dodaje se u saopštenju.

Ove godine, knjige će biti poklonjene i bibliotekama u Bosni i Hercegovini (u Sarajevu, Mostaru i Višegradu), Crnoj Gori (Nikšić), Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka i Knin), Mađarskoj (Budimpešta), Makedoniji (Skoplje), Sloveniji (Ljubljana), Austriji (Beč i Linc), Kanadi (Edmonton i Lejkšor), SAD (Belmont) i  Švedskoj (Geteborg). 

Osim toga, prvi put su projektima obuhvaćene i biblioteke u Pakracu, Albaniji (Fijer), Italiji (Montekio) i Londonu. 

Uprava će darovati  izdanja domaće književnosti i poezije, knjige posvećene srpskoj kulturi, umetnosti, istoriji i geografiji, knjige i udžbenike za učenje srpskog jezika i izdanja za decu i mlade.

Ovo je treći put da se uspešno realizuju ove aktivnosti koje je 2013. godine prvi put iniciralo i realizovalo Udruženje izdavača i knjižara Srbije, uz finansijsku podršku Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i uz značajnu operativno-tehničku pomoć Narodne biblioteke Srbije, kada je poklonjeno 1.500 knjiga vrednosti od oko milion dinara. 

Tokom 2015. godine, zahvaljujući realizovani projektima, poklonjeno je oko 2.000 dodatnih knjiga.

Izdanja koja će biti darovana i ove godine su izabrana na osnovu nacionalne tematike, književne i naučne vrednosti, kao i doprinosa koji mogu dati korišćenju srpskog jezika i pisma i očuvanju nacionalnog identiteta Srba koji žive izvan naše države i jačanju njihovih veza sa maticom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak