Uručene Zlatne značke

RTV 02.06.2016 11:40
Uručene Zlatne značke


Ove godine Kulturno-prosvetna zajednica Srbije obeležava značajan jubilej - 60 godina rada. Tim povodom je simbolično dodeljeno 60 priznanja.Među dobitnicima ovogodišnje Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije - Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu su i naši istaknuti umetnici i kulturni aktivisti iz dijaspore, čime je još jednom potvrđen jedinstven kulturni i duhovni prostor svih Srba, ma gde da žive.

Predstavnici Kulturno prosvetne zajednice Srbije i Ministarstva spoljnih poslova uručili su 41. put, priznanja Zlatna značka dobitnicima iz Srbije i dijaspore, za koje je žiri ocenio da su zaslužni za unapređenje kulture u Srbiji i u sredinama u kojima živi srpsko stanovništvo.

Kulturno prosvetna zajednica je odlučila da ove godine umesto 50 dodeli 60 priznanja Zlatna značka, jer ove godine slavi 60 godina postojanja, izjavio je generalni sekretar te organizacije Živorad Ajdačić.

On je dodao da se ovo priznanje dodeljuje za dugogodišnji doprinos u širenju kulture u svim oblastima stvaralaštva, a pomoćnik ministra spoljnih poslova Dragan Momčilović je dodao da je ove godine priznanje dobilo 15 ljudi iz dijaspore.

Ova godina treba da bude svečana za Zajednicu jer postoji 60 godina i 41. put okuplja na svojevrsnom saboru čak 60 dobitnika da skromnim priznanjem zahvalimo za uloženi trud na kulturi, prosveti i Srbiji, izjavio je predsednik Zajednice Ljubivoje Ršumović.

Pokušavaju svi novokomponovani vlasnici vlasti, od demokrata do autokrata, da nas ukinu, skinuli su nas sa budžeta, ali mi ipak trajemo, prateći i vrednujući rad pojedinaca i ustanova, rekao je Ršumović.

Kultura jedne zemlje je ono najvrednije u njoj i ključ kojim se otvaraju vrata svesti jednog naroda, rekao je predsednik žirija Milovan Vitezović, saopštavajući odluku o dodeli nagrada, za koju je bilo predloženo više od 270 kandidata.

Važno je da vas vidi Srbija jer ste vi oličenje Srbije, rekao je on i dodao da je to pogotovo važno u vreme kada se pravi nova vlada da se vidi da je kultura to što ste vi i da ne dobijamo više ministre kulture i prosvete na način na koji smo to dobijali najmanje 40 godina, rekao je Vitezović.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak