Dijaspora dobila vladike

Novosti 27.05.2016 13:17
Dijaspora dobila vladike


Završeno prolećno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske crkve. Povratak vladike Filareta ipak nije razmatranSRPSKU crkvu u Kanadi ubuduće će predvoditi vladika Mitrofan (Kodić), a na čelu Mitropolije australijske biće arhiđakon Siluan (Mrakić), koji će biti novi vladika SPC.

Ovo je u sredu, poslednjeg dana zasedanja, odlučio Sveti arhijerejski sabor SPC. Vladike okupljene na "crkvenoj skupštini" donele su i odluku o tome da episkopa istočnoameričkog Mitrofana zameni sadašnji vladika australijsko-novozelandski Irinej (Dobrijević).

Uprkos mnogobrojnim najavama, pa i zvanično podnetoj inicijativi, pitanje povratka vladike Filareta u Mileševsku eparhiju - nije razmatrano. Patrijarh Irinej, koji predsedava najvišem crkvenom telu, ovaj predlog nije ni uvrstio u dnevni red ovogodišnjeg zasedanja.

Jedna od najvažnijih odluka ovogodišnjeg sabora tiče se novih članova Svetog sinoda. U ovom telu više neće biti mitropolit Amfilohije i vladika šabački Lavrentije. Njih će u "crkvenoj vladi" zameniti episkopi, dalmatinski Fotije i timočki Justin. Redovnom zamenom polovine od ukupnog broja članova, kako se tumači u crkvenim krugovima, Sinod će dobiti na energiji u upravljanju Crkvom.

Arhijereji srpske crkve nisu izabrali ni novog mitropolita dabrobosanskog, o čemu je proteklih dana bilo mnogo medijskih spekulacija. Iako su najveće šanse za tron u Sarajevu imali episkopi zvorničko-tuzlanski Hrizostom i zahumsko-hercegovački Grigorije, koji i trenutno administrira ovom episkopijom.

- Popuna mitropolija u Sarajevu izuzetno je osetljivo pitanje, budući da se priprema prekompozicija eparhije u BiH - kaže izvor "Novosti" iz BiH. - Postoje veoma snažne inicijative da se ova episkopija sledeće godine ojača, tako što bi Doboj i okolina bili izuzeti iz Zvorničko-tuzlanske eparhije i pridruženi Mitropoliji dabrobosanskoj. Patrijarh je mudro procenio i ovo pitanje ostavio za sledeći Sabor.

DELEGACIJA ZA KRIT

NAJVIŠE crkveno telo na ovogodišnjem zasedanju odlučilo je da Srpsku pravoslavnu crkvu na predstojećem Svepravoslavnom saboru na Kritu predstavlja delegacija od 24 člana. Na grčko ostrvo otputovaće i više savetnika. U ovom timu biće, između ostalih, iguman manastira Dečani Sava Janjić, episkop jegarski Jeronim, protojerej Gajo Gajić...


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak