Njujork ostaje bez srpskih znamenja

Politika 26.05.2016 12:09
Njujork ostaje bez srpskih znamenja


Kada u drugoj polovini juna sleti prvi avion Er Srbije iz Beograda na aerodrom Kenedi u Njujorku, posle skoro četvrt veka prekida, naši ljudi neće imati gde da odu i da kažu na srpskom jeziku: 'Dobar dan, kako ste'U „centru sveta“, kako često nazivaju Njujork, posebno nakon požara u našoj pravoslavnoj crkvi, neće biti u gradu na Menhetnu takvog mesta.

Sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka u ovom gradu bilo je više od 200 naših predstavništava i institucija: od Misije pri Ujedinjenim nacijama, Generalnog konzulata i Kulturno-informativnog centra do predstavništava Privredne komore, Turističkog saveza Jugoslavije, JAT-a, „Geneksa” i drugih velikih kompanija.

Na Menhetnu, srcu grada, postojale su tri institucije koje su posebno oličavale naše (mislim pre svega na Srbiju) prisustvo u ovom megapolisu. Za Srbiju su to: Crkva Svetog Save na Menhetnu, Misija na Petoj aveniji i spomen-obeležja velikog srpsko-američkog naučnika i pronalazača Nikole Tesle.

Nestankom Crkve Svetog Save, koja je izgorela do temelja na prvi dan ovogodišnjeg Uskrsa, jedna od ove tri značajne tačke srpskog prepoznavanja i prisustva nestala je sa mape Njujorka. Ova crkva je za Srbe bila skoro sve: mesto susreta za vreme verskih praznika, sedište porodičnih ceremonija i venčanja, mesto raznih umetničkih i muzičkih programa i drugih društvenih okupljanja.

Ona je zamenjivala mnoge nekadašnje institucije. I nije bila samo verska ustanova, već i kulturni i društveni centar Srba, sa bistama Tesle i Nikolaja Velimirovića i vizantijskim detaljima u njenoj arhitekturi, koji su joj davali oreol urbanog dragulja. Stara skoro 180 (izgrađena 1850. u gotskom stilu, dugo pripadala protestantskoj crkvi, a postala svojina Srpske pravoslavne crkve 1944, da bi 1968. bila proglašena za znamenitost Njujorka), bila je ponos naših ljudi.

Nekoliko nedelja pre požara u crkvi, objavljeno je da naša diplomatija stavlja na prodaju drugu znamenitost koja je bila naš ponos na američkom tlu: Misiju Republike Srbije u Njujorku – nekadašnju kuću čuvene milijarderske porodice Vanderbilt na Petoj aveniji 854, u srcu Njujorka i na dvadeset koraka od Central parka. Istorijske zgrade pod zaštitom američke države, koja je naše vlasništvo od 1947. i čiji zidovi čuvaju uspomenu na mnoge ličnosti i političke dogovore i većanja od sudbonosnog su značaja za nas. Višespratnica sa 18 soba, sagrađena 1904, sa dva električna lifta koja se i dalje koriste, jedan je od dragulja Menhetna i Amerike. Sada se prodaje, u okviru podele imovine bivše SFRJ, zajedno sa pet drugih ambasada, od kojih se očekuje tridesetak miliona dolara.

Ostajemo i bez drugog srpskog bisera u najpoznatijem gradu na svetu, u zemlji u kojoj radi nekoliko miliona naših sunarodnika.

Osim nekoliko soba na Menhetnu, u kojima rade službenici našeg Generalnog konzulata, jedino mesto na kome će se možda naći nešto od srpskih znamenitosti i imena jeste hotel „Njujorker”, sa Teslinom sobom, u kojoj je proveo poslednjih deset godina života. I, eventualno, sa arhivom na Kolumbija univerzitetu, u kojoj je briljirao Mihajlo Pupin. Imamo i mali skver po imenu Tesle, a na 70 kilometara od Menhetna, na Long Ajlendu, zanosimo se da obnovimo Teslinu kulu, u mestu Šoram, koja je srušena 1917. To je sve od nas što će, izgleda, ostati.

Siguran sam da će se preduzeti mere da se, kao i Hilandar, obnovi naša crkva – svetinja na Menhetnu. Trebalo bi još jednom promisliti i o prodaji Misije na Petoj aveniji.

Siguran sam da bi Srbija, ako ima pameti, trebalo da što pre otvori i svoj kulturno-informativni centar u Njujorku. Gornji redovi nam dovoljno govore zbog čega.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak