Gigant u stečaju: Banini propao, spas u prodaji

Kurir 13.05.2016 20:37
Gigant u stečaju: Banini propao, spas u prodaji


Račun proizvođača slatkiša sa više od 500 radnika u blokadi od decembra 2015, bankama se duguje 42, a dobavljačima 10 miliona evraNekadašnji srpski konditorski gigant „Banini“ iz Kikinde dočekao je stečaj bez imovine, radnika i vrednih žigova, što za Srbiju i ne bi bila neka vest da sva ta imovina i radnici nisu prešli u ruke jednog od akcionara i predsednika Nadzornog odbora Branka Malenčića.

Zbog ovih razloga, ali i nepoštovanja Plana reorganizacije, Privredni sud u Zrenjaninu odlučio je 26. aprila da fabrici uvede stečaj. Do dana uvođenja stečaja račun poznatog proizvođača slatkiša, koji je zapošljavao oko 500 radnika, bio je u blokadi 258 miliona dinara, i to od 24. decembra 2015.

Početak problema

Stečaj je otvoren na predlog Sosijete ženeral banke, koja potražuje oko 15 miliona evra, a zastupnik fabrike „Banini“ bio je protiv takvog rešenja, smatrajući da je Plan reorganizacije iz 2013. godine poštovan. 

Problemi „Baninija“ započeli su 2010, a tri godine kasnije firma je poveriocima ponudila Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), za koji bankari tvrde da nije ispoštovan, što je i Sud utvrdio u rešenju o stečaju.

„Fabrika je dala u zakup svu imovinu, sve žigove sem založenih je prodala, a da za to nije pribavila saglasnost Odbora poverilaca. Time je onemogućeno dalje poslovanje i prekršen Plan reorganizacije. Imovinu je uzeo u zakup, a žigove kupila firma ‚Konditori Malenčić‘, čiji je vlasnik Branko Malenčić, koji ima 5,08 odsto akcija ‚Baninija‘“, navodi se u odluci Suda.

Preuzimanje

Radnici su prešli u novu firmu, ali su i dalje očajni i nisu želeli da im objavljujemo lične podatke u strahu od otkaza. Ipak, oni tvrde da je za kupovinu „Baninija“ bilo više zainteresovanih grupacija.
- U pitanju je sudbina 500 radnika i njihovih porodica. Branko Malenčić je osnovao firmu „Konditori Malenčić“ 28. decembra 2015. godine i kao predsednik Nadzornog odbora „Baninija“ odobrio zakup fabrike sopstvenoj novootvorenoj firmi. Većina naših kupaca prebačena je na tu novu firmu - kažu radnici. 

Oni tvrde da je bilo i nenamenskog trošenja novca.
- Uprkos velikim finansijskim teškoćama krajem 2014. i 2015, „Banini“ je potrošio više od milion evra na reklame. Zato se nadamo da će se naša agonija što pre završiti i da se neće dozvoliti dalje urušavanje i propast „Baninija“ - smatraju naši sagovornici.

Stečajni upravnici Dragana Galić i Radovan Savić u narednih 40 dana predočiće sudu i poveriocima stanje u fabrici i doneti dalje odluke o sudbini ovog preduzeća.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak