Matica srpska i u dijaspori

Politika 18.04.2016 10:39
Matica srpska i u dijaspori


Matica srpska i Savez Srba u Austriji dogovorili su osnivanje Matice srpske u Beču, rekao je danas Tanjugu predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić.Na temelju potpisane Deklaracije o saradnji srpskih organizacija podunavskih zemalja u okviru konferencije u Bratisalavi sredinom septembra došlo je do prvih razgovora na temu širenja programa i ideja Matice srpske u dijaspori, precizirao je Aleksić.

„Matica srpska kao najstarija i najuglednija institucija kulture srpskog naroda osniva društva svojih članova, koja su trenutno aktivna u nekoliko gradova Srbije, kao i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Samim tim, pojavila se potreba da se takvo društvo osnuje i u dijaspori, pri čemu Beč ima posebnu težinu zbog istorijskih, ali i aktuelnih okolnosti u pogledu broja naših ljudi koji u njemu i širom Austrije, žive”, rekao je Aleksić.

Na tu temu su predstavnik Matice srpske dr Nebojša Kuzmanović i Aleksić razmotrili mogućnost konkretne saradnje i implementacije. Prvo je usledila poseta Kuzmanovića Beču, gde je sagledana infrastruktura i razmotren način buduće komunikacije i razmene sa sličnim organizacijama u Austriji.

Već sredinom februara održan je sastanak u Novom Sadu na temu stvaranja uslova za osnivanje prvog društva članova Matice srpske u Austriji, odnosno dijaspori.

Na sastanku sa rukovodstvom pokazana je obostrana zainteresovanost i definisan put kojim treba ići, što je Upravni odbor Matice i zvanično podržao.

U prošlu subotu, na 128. redovnoj Izbornoj skupštini ove organizacije, u prisustvu 297 delegata i uz blagoslov vladike bačkog Irineja, izabrano je novo rukovodstvo sa predsednikom prof. dr Draganom Stanićem na čelu i definisani ciljevi Matice u budućem periodu.

Jedna od tačaka dnevnog reda bila je i tema stvaranja društva u Austriji, povodom čega su Kuzmanović i Aleksić izneli argumente ispred delegata.

Uz punu podršku, Aleksić je preuzeo obavezu da Statut organizacije prilagodi Zakonu Republike Austrije i stvori uslove za zvanično registrovanje Društva članova Matice srpske.

Sedište će biti u Beču, a u svakom glavnom gradu austrijskih pokrajina biće oformljena sekcija koja bi sprovodila plan širenja srpskog jezika, književnosti i kulture na jednom višem nivou. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak