Srpski iseljenici iz Kalgarija - primer multikulturne Kanade

Novosti 13.04.2016 23:41
Srpski iseljenici iz Kalgarija - primer multikulturne Kanade


Srpski iseljenici u Kalgariju u provinciji Alberta bili su učesnici multikulturne manifestacije za vreme utakmice u hokeju na ledu, koji je u Kanadi vrhunski i najpopularniji sportSrpski iseljenici u Kalgariju u provinciji Alberta bili su učesnici multikulturne manifestacije za vreme utakmice u hokeju na ledu, koji je u Kanadi vrhunski i najpopularniji sport.

Četvoro mladih predstavnika doseljeničke zajednice imalo je čast da na počasni tepih iznese srpsku zastavu, a mnogobrojni navijači sa srpskim nacionalnim obeležjima bili su uočljivi među 10.000 gledalaca.

Srbija je bila jedna od 20 zemalja čiji su doseljenici, stanovnici Kalgarija, prvi put učestvovali na ne samo simboličnoj, sportskoj i multikulturnoj manifestaciji kojom Kanada i njena zapadna provincija Alberta podržavaju multinacionalne zajednice.

Organizatorka nastupa srpskih predstavnika Milica Opačić rekla je za Betu da su se iseljenici rado odazvali pozivu kanadskih organizatora oji su ih "pronašli" preko društvenih meža i sajta Srpskog festivala.

"Naglašeno je da predstavnici srpske zajednice nastupaju pod okriljem Srpskog festivala koji se u Kalgariju tradicionalno održava u maju i koji okuplja ne samo naše doseljenike nego i pripadnike drugih etničkih zajednica, kao i zvaničnike Kanade, Alberte i Kalgarija", dodala je Opačićeva.

U milionskom Kalgariju živi više od 5.000 doseljenila srpskog porekla od kojih su mnogi aktivni pri crkveno-školskoj opštini Simeon Mirotočivi, u srpskoj školi Sveti Sava, sportskom društvu Srbija, SKUD Frula, društvu Nikola Tesla i drugim.

U Kalgariju se nalazi najveća novoizgrađena (2014) srpska crkva u Kanadi, ali na njenom imanju su i šetališta, sportski tereni, a tu će biti i sportski i kulturni centar.

Na inicijativu Ravnogorskog pokreta i u saradnji sa kanadskim vlastima

postavljena je spomen-ploča u podnožju planine koja je imenovana po

srpskom vojvodi Radomiru Putniku.

Iseljenici su pokrenuli i inicijativu da ulica koja vodi do crkve bude

imenovana po Nikoli Tesli, a da se Teslina bista postavi na univerzitetu u Kalgariju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak