Vučić: Srpsko-bošnjački odnosi su kičma Balkana

RTV 12.04.2016 21:06
Vučić: Srpsko-bošnjački odnosi su kičma Balkana


Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Mostaru da su srpsko-bošnjački odnosi kičma za opstanak Zapadnog Balkana u pravom smislu te reči i pozvao na rešavanje svih problema u mir"Srbi i Bošnjaci imaju, sasvim izvesno, zajedničku budućnost tamo gde su vekovima živeli", rekao je Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

"Srbi sa mnogim narodima dele granice, ali sa Bošnjacima živimo zajedno i u Srbiji i u BiH i tako će morati da bude i u budućnosti", poručio je premijer Srbije i dodao da ćemo se "ponašati ozbiljno i odgovorno i čuvaćemo mir i pravo na budućnost svakog deteta".

Vučić je rekao da je zaključak obojice da u narednom periodu treba da se intenziviraju kontakti, razgovor, dijalog.

"Zaključak obojice, a Bakir može da me demantuje, to je da u narednom periodu intenziviramo kontakte, razgovore, dijalog, jer smatramo da su srpsko-bošnjački odnosi kičma za opstanak Zapadnog Balkana u pravom smislu te reči, za mir, bezbednost i sigurnost građana u celom regionu", rekao je.

Kad je reč o prošlosti, moramo je, primetio je srpski premijer, sagledati svakog ugla, da "Bošnjaci uđu u naše, srpske cipele, a mi Srbi u bošnjačke".

Izetbegović: Srbija se s pravom seća zločina NDH, ali i mi ćemo se zauvek sećati nekih stvari

Izetbegović je konstatovao da je prošlost "bila kakva je bila", da na nju ne može da se utiče, ali, rekao je, može da se utiče na budućnost.

"Mi smo spremni da probamo da inteziviramo dijalog Srbije i BiH, Srba i Bošnjaka. Treba razumeti jedni druge, uvažavati jedni druge, uvažavati istinu i presude međunarodnih sudova", rekao je Izetbegović.

On je, obraćajući se novinarima posle Vučića, dodao da se Srbija s pravom seća zločina tokom Drugog svetskog rata i osnivanja Nezavisne države Hrvatske.

"I treba da se seća i ne sme da zaboravi, kao što ćemo se i mi zauvek sećati nekih stvari", rekao je Izetbegović i dodao da to ne treba da bude prepreka ka stvaranju boljih odnosa.

Na pitanje novinara da li će odustati od tužbe protiv Srbije, Izetbegović je odgovorio da on nije taj koji pokreće tužbu ili odustaje od nje.

"Mi još nemamo neki novi dokaz koji bi vodio stvari ka tom smeru. Ako bude, tada ćemo o tome razgovarati", rekao je Izetbegović.

Ipak, on je naglasio da niko do tada nema prava da odustaje od tužbe i da je upravo to uloga sudova, da donesu presudu ukoliko neko ne može da postigne dogovor.

"Ne treba da bude ljutnje, jer su neki pojedinci i režim uradili nešto pre 25 godina. To je način da se skine odgovornost i hipoteka sa celog naroda", istakao je Izetbegović.

"Svi da čuvamo mir i stabilnost na zapadnom Balkanu"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Mostaru da i Srbija i Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju obavezu da obezbede stabilnost i sigurnost za sve svoje građane.

Vučić je nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem rekao novinarima da svaki put kada iznosi zabrinutost, to čini za ceo region.

Sa Ivanićem je, preneo je, razgovarao o saradnju Srbije i BiH, regionalnim odnosima, položaju srpskog naroda.

"Za Srbiju je BiH jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera, četvrti trgovinski partner, treća izvozna destinacija, posle Italije i Nemačke. Želimo da te odnose dalje unapređujemo", rekao je premijer Srbije.

On je podvukao da je regionalna stabilnost od ključnog značaja.

"Uložićemo mnogo truda i energije da očuvamo mir i stabilnost na zapadnom Balkanu", rekao je Vučić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak