Srbi iz regiona traže veću pažnju matice

RTS 11.04.2016 19:44
Srbi iz regiona traže veću pažnju matice


Svi propusti koje je matica imala u prethodnom vremenu u odnosu prema Srbima u susednim zemljama morali bi da se prevaziđu u narednom periodu, konstatovano je na jučerašnjem susretu predstavnika Srba iz regiona sa predsednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem.Prema rečima predsednika Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori Momčila Vuksanovića do ovog susreta lidera Srba iz regiona sa predsednikom Srbije došlo je na incijativu Konferencije srpskih organizacija iz regiona u želji da se postojeći nezadovoljavajući odnosi matice prema sunarodnicima u regionu učine boljim.

Govoreći za Program za dijasporu RTS-a Vuksanović je podsetio da je Konferencija u stalnom zasedanju i da je do sada, od svog osnivanja 2015. godine, održala dva zasedanja, prvo u Budimpešti sredinom i u Podgorici krajem 2015. godine.

Zbog činjenice da Uprava za dijasporu i Srbe u regionu, koja deluje u okviru Ministarstva spoljnih poslova, nije do sada profunkcionisala kako se očekivalo Srbi u regionu su u proteklom periodu maltene prepušteni sami sebi, rekao je Vuksanović.

Naglašavajući činjenicu da su problemi Srba u Crnoj Gori zaista veliki, Vuksanović je izdvojio pre svega nerešen njihov ustavno-pravni status i izrazio nadu da će se i država Srbija založiti za njihovo rešavanje.

Ističući da je sastanak sa predsednikom Srbije stvorio dobre osnove za saradnju između Srpske nacionalne zajednice Slovenije i matične države potpredsednik Saveza srpskih društava u Sloveniji Nikola Todorović je podsetio da je osnovni problem Srba u Sloveniji njihov nerešen status i da se on neće moći rešiti bez pomoći Republike Srbije.

U izjavi za Program za dijasporu Todorović je rekao da Srbi u Sloveniji sa sadašnjom vladom te bivše jugoslovenske republike imaju prilično dobre odnose i razumevanja, kao i da bi trebalo da im budu od koristi i sadašnji dobri odnosi i saradnja između matične i domicilne države.

Takođe i predstojeće ustanovljavanje Srpskog nacionalnog saveta u Republici Sloveniji, kome ćemo u narednom periodu biti posvećeni, mnogo će doprineti boljoj organizovanosti i lakšem rešavanju svih nacionalnih problema Srba u Sloveniji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak