'Svaštarica' decu uči

RTS 28.03.2016 23:29
'Svaštarica' decu uči


"Svaštarica" je sajt za našu decu u inostranstvu koji im služi da nauče 100 osnovnih reči, 20 izraza, boje i dane u nedelji na srpskom jeziku.Napravili su ga Ivan i Vesna Janković, iz Kalifornije, uz pomoć frilensera u Srbiji, a glavna inspiracija im je bila njihova petogodišnja kćerka, koja, uprkos insistiranju roditelja da se u kući govori isključivo srpski, ima pasivno znanje maternjeg jezika.

Priča o životnom putu bračnog para Ivana i Vesne Janković, suštinski se ne razlikuje od sudbine mnogih naših ljudi koji žive u Kaliforniji. Ivan je pre 20 godina došao u Ameriku da uči srednju školu.

„Igrao sam fudbal, nadao sam se nekoj fudbalskoj karijeri, 1992. sam došao u Mineapolis, u Minesotu. Imao sam dobru podršku porodice...", kaže Ivan.

Od fudbala je odustao zbog povrede i ne toliko popularnog sporta u Americi, ali je zahvaljujući briljantnom uspehu u školi dobio stipendiju za studije.

„Tek kad sam završio kao inženjer, posle godinu dana sam stekao pravo da apliciram za Zelenu kartu, koji je trajao skoro 14 godina", kaže Ivan.

Danas Ivan uspešno radi kao medicinski inženjer.

„Sad sam došao do toga da sam zadužen za srčane zaliske, to je implantat, nešto što ostaje u pacijentu. Sad se specijalizujemo za preradu tkiva, gde bukvalno prerađujemo tkivo od krave ili svinje, to se hemijski prerađuje da bi se ubacilo čoveku u telo, u srce, kao zamena za srčani zalistak", objašnjava Ivan.

Supruga Vesna, profesor španskog jezika i hispanoameričke književnosti, oduvek je mislila da će otići u inostranstvo radi usavršavanja njenog drugog jezika, engleskog. Ipak nije očekivala da će živeti i ostati u Americi. Kaže da njihova petogodišnja devojčica poseduje pasivno znanje srpskog jezika, iako se na njemu insistira u kući.

„Kad god odemo u Srbiju druga deca žele da sa njom pričaju engleski, da bi oni vežbali, njoj je tako lakše...", kaže Vesna.

Jankovići su istražujući došli na ideju da naprave specijalizovani sajt koji našoj deci u dijaspori korišćenjem omogućava da najlakše savladaju upotrebne reči u srpskom jeziku i obogate svoj rečnik.

„Video sam da ne postoji srpski sajt ili srpska aplikacija za decu koja su rođena u inostranstvu da nauče neke najosnovnije stvari o srpskoj kulturi i istoriji. Tražio sam sigurno nekoliko meseci neke stvari sa kojima sam ja odrastao, npr. Ide maca oko tebe, Eci peci pec...i vidim da neke pesmice imaju preko 2 miliona gledanja", kaže Ivan.

Postoji veliko interesovanje, iako Jankovići kažu da se sajt ne može primenjivati na mobilnim telefonima i androidima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak