Српска школа у Будимпешти обележила јубилеј

Дневник 20.03.2016 23:00
Српска школа у Будимпешти обележила јубилеј


Српско забавиште, основна школа, гимназија и ђачки дом "Никола Тесла" у Будимпешти обележила је свој јубилеј добротворном приредбом, којој су присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор.Српска школа "Никола Тесла" основана је 1949. године, уместо до тада постојећих вероисповедних школа при српској цркви, а данас има више од 400 школараца и предшколаца који је похађају.
Приредбу су осмислили наставници и ученици школе, а прикупљена средства намењена су даљем унапређењу рада те установе.

Председник војвођанске скупштине Иштван Пастор рекао да је веома радостан што је решено дугогодишње отворено питање, стратешки значајно за српску заједницу у Мађарској, те да су реконструкцијом  школе створене дугорочне претпоставке да се забавиште, основна школа и гимназија могу даље развијати.
"Са радошћу шам чуо и да за то има реалне животне потребе, и желим да у овој школи ускоро буду два прва разреда", рекао је Пастор.

Директорка школе "Никола Тесла" Јованка Васин казала је да је школа до 1993. године функционисала као српско - хрватска школа, а да су раздвојене почетком деведесетих, са распадом тадашње Југославије.

"Тада смо добили ову зграду и овде смо од 1995. године. Имамо значајан раст ученика у последних седам - осам година, и сада имамо више од 400 деце", казала је она.

Школа има модерно опремљене кабинете, а у њој су посебно поносни на кабинет за физику у којем постоји "Теслин кутак", део са експонатима који су купљени или добијени на поклон од музеја "Николе Тесле" из Београда.

Ту су представљени Теслино јаје, бежични пренос енергије и наизменично магнетно поље.

"Опремљеност кабинета је надпросечна, не знам да ли нека средња школа то има, и ако има, онда је мали број таквих. Дуго смо чекали реконструкцију и сада се трудимо да то чувамо", рекла је Васин.

Српско забавиште, основна школа, гимназиа и ђачки дом "Никола Тесла" данас је у Мађарској једина државно призната народносна установа на српском језику са 13 разреда.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak