Idomeni: Migranti sve teže dolaze do hrane, preti epidemija

RTV 16.03.2016 07:52
Idomeni: Migranti sve teže dolaze do hrane, preti epidemija


U kampu za migrante na grčko-makedonskoj granici i dalje ima preko 12 hiljada ljudi. Makedonska policija vratila je sve koji su ilegalno prešli na njenu teritoriju . Uslovi života u šatorima sve su teži , do hrane se teško dolazi a zbog pojave žutice i kašlja preti opasnost izbijanja epidemijaMigranti koji su do sada stigli u Idomeni i dalje su u kampu. Najteže je onima koji su sklonište našli pod sopstvenim šatorima na ulici, na pruzi, na njivama u blatu. Nešto bolja situacija je u centralnom delu kampa.

Veliki broj ljudi na jednom mestu nosi rizik od širenja epidemija. Prehlade, kašalj, stomačne infekcije pa i nedavno otkrivena žutica, nisu neočekivane bolesti.

Migranti se žale da se loše hrane i na loše higijenske uslove.

Ne samo da je loše, već je i teško dostupno. Redovi se čekaju za umivanje, tuširanje, pranje ruku. Redovi se čekaju i za lekarske i pregled. Najteže se ipak dolazi do hrane.

"Ja kupujem hranu, ne mogu da stojim tri sata za jedan sendvič, a to mi i nije dovoljno", žali se jedan od njih.

Hrana se može dobiti od humanih Grka koji svakodnevno donose i hleb i ostale namirnice i tu najbolje prolaze najbrži i najspretniji. Može se i kupiti, ko ima novca. Hrane za sve, ali u ograničenim količinama, ima kod humanitarnih organizacija, ali za to je potrebno mnogo strpljenja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak