Руси радо купују српске производе

RTS 11.03.2016 15:53
Руси радо купују српске производе


Министар трговине Москве Алексеј Немерјук за РТС каже да су Москва и Русија спремне да приме све производе које Србија понуди. Руски стучњаци и представници тамошњих трговинских ланаца у Привредној комори Србије се састају с представницима 50 компанија. Гости из Русије јуче су обишли неколико произвођача воћа и поврћа, јер хоће више хране, пре свега воћа и поврћа из Србије на свом тржишту.Алексеј Немерјук за РТС кажеда су Русија и Србија стари партнери и пријатељи и да Московљани и грађани целе Русије радо купују српске производе које сматрају еколошки чистим. С обзиром на ситуацију са другим земљама и санкције Србија има могућности да повећате пласман на руском тржишту, истиче Немерјук.

За које производе је могуће обезбедити више места на руском тржишту?

- Ево на примеру једног од ваших највећих произвођача јабука "Делта аграр", његову целокупну производњу може да купи само један наш трговински ланац и очекујемо да потпишу уговор о дугорочној сарадњи. Ово је важан дан 45 српских компанија и 11 наших трговинских ланаца ће се договарати о конкретним пословима. 

Како објашњавате то да је српски извоз на руско тржиште прошле године био 30 одсто мањи а само прехрамбених производа за нешто више од 13 одсто? 

- Нажалост курсне промене, односно пад рубље, је утицао на снижавање цена на нашем тржишту и умањио вредност увезене српске робе. 

Шта можемо да очекујемо ове године?

- Без обзира на проблеме с курсом, очекујемо раст пласмана свежег воћа и поврћа, посебно јагодичастог воћа.

Шта бисте ви поручили спрпским произвођачима који желе да продају своју робу на руском тржишту?

- Не плашите се да радите у Русији. И Москва и Русија су спремне да приме све производе које понудите. Већ две године имамо "Агро кластер" који омогућава пласман призвода из једног центра. Желимо да на наше тржиште дођу и велике и мале компаније из Србије а ми ћемо урадити све што можемо да им тај пут олакшамо. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak