НБС: Радимо у интересу грађана

RTV 10.03.2016 14:15
НБС: Радимо у интересу грађана


Народна банка Србије (НБС) саопштила је данас да сматра да је у претходном периоду постигнут значајан ниво заштите корисника финансијских услуга, да се сваки ниво либерализације трансакција проблематичних кредита становништва пажљиво анализира и да грађани немају разлога за бојазан да ће им бити ускраћена или умањена било која права."НБС разматра модел недепозитних кредитних институција којима би, поред банака, било дозвољено да откупљују проблематичне кредите, али ће регулисати њихов рад и оне ће бити обвезници примене прописа о заштити корисника финансијских услуга и њихово пословање ће такође бити под надзором централне банке", пише у саопштењу.

Додаје се да је у вези са уступањем потраживања, важећим прописима регулисано да банка може да изврши уступање, односно продају потраживања како би умањила кредитни ризик и могућност настанка негативних ефеката на финансијски резултат и капитал банке због неизвршавања обавеза дужника према банци.

"Могућност уступања потраживања од физичких лица предвиђена је Законом о заштити корисника финансијских услуга, и то искључиво другим банкама, а прописима који регулишу пословање банке регулисано је уступање потраживања од правног лица, предузетника и пољопривредника", наглашава се.

Подсећа се да је у оквиру НБС-а формирана посебна радна група чији је задатак израда предлога за унапређење правног оквира у области финансијских услуга којим би се омогућило пословање недепозитних финансијских институција у Србији.

"По Закону о банкама нико осим банака не може да се бави пословима кредитирања осим ако за то није овлашћен законом, и тек када се успостави регулаторни, односно законски оквир за функционисање недепозитних кредитних институција постоји могућност измене Закона о заштити корисника финансијских услуга", пише у саопштењу НБС-а.

Додаје се да НБС опрезно приступа наведеним активностима и да ће наредни кораци бити предузети динамиком која одговара карактеристикама и сложености тог питања.

"Закон о заштити корисника финансијских услуга гарантује да дужник не може ничим бити доведен у неповољнији положај од положаја у коме би био да потраживање није пренето", наглашава се у саопштењу.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak