Savet stručnjaka: Kako da se zaštitite pri kupovini stana

Blic 09.03.2016 21:47
Savet stručnjaka: Kako da se zaštitite pri kupovini stana


Angažovanje stručne pomoći prilikom provere dokumentacije predstavlja neuporedivo manji rashod od mogućeg gubitka ušteđevine zbog nesnalaženja u propisima.- Neophodno je proveriti dokumentaciju u vezi s izgradnjom nepokretnosti. Najznačajniji dokumenti koji investitor, odnosno prodavac stana u izgradnji mora imati, jesu konačno rešenje o odobrenju za izgradnju - tzv. građevinska dozvola i potvrda o prijavi radova u skladu s propisima - kaže advokat Miloš Biljić.

Potrebno je proveriti i vlasničke odnose na zemljištu na kojem se objekat gradi.

- Podjednako je važna i provera da li je investitor izvršio obaveze prema Direkciji za građevinsko zemljište, te imati uvid u projektnu dokumentaciju, u ugovore koje je investitor zaključio s pružaocima komunalnih usluga, i stanje obaveza investitora prema njima - dodaje Biljić. Značajan je i bonitet investitora. Njega možete videti na sajtu Agencije za prviredne registre.

Savet stručnjaka: Kako da se zaštitite pri kupovini stana

- Kod APR-a se objavljuju godišnji finansijski izveštaji koji sadrže podatke o uspešnosti poslovanja investitora u prethodnim godinama. Pored toga, na stranici NBS možete proveriti da li su računi investitora blokirani i da li je bilo blokada. Potvrdan odgovor je signal da investitor možda ima poteškoća u poslovanju - napominje Biljić, i dodaje da što je gradnja više napredovala, to je i kupovina nepokretnosti sigurnija.

Za ponudu novih stanova posetite rubriku Novogradnja, na najvećem oglasniku nekretnina u Srbiji - Nekretnine.rs.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak