Пада производња Фијата у Крагујевцу

РТВ 06.03.2016 18:53
Пада производња Фијата у Крагујевцу


Од 2014. године трају обећања за нови Фијатов модел који је поред 500 Л требао да се производи у крагујевачкој фабрици. Са друге стране све чешћа су и обећања државе за налажење новог тржишта. Док се Фијат све више окреће и продаји на домаћем тржишту, синдикат тражи и веће ангажовање државе која је мањински власник.Обавезе државе према компанији ,Фијат Крајслер аутомобили у виду изградње ауто-пута, обилазнице, тунела и електрификације пруге нису испуњене. Са друге стране ни Фијат није испунио свој део договора да ће 5 одсто прављења резервних делова целокупне групације да доведе у Крагујевац. Већ 22 месеца траје пад производње у Фијату што највише осећају радници.

"Искрено радници су у страху. Дефинитивно према новом Закону о раду када сте један месец на плаћеном одсуству, на тих 65 одсто од плате имате последице око личног дохотка наредних 12 месеци, тако да и ова прва пауза која је у овој години, а биће их још, фактички директно утиче на зараду запослених а радници су забринути јер виде да нема производње", каже Зоран Марковић, председник Самосталног синдиката у Фијату.

Прошле године је модел 500 x који је на сличној платформи као и модел 500 Л отишао у Италију, док је модел Фиат типо пребачен у Турску. Све ово утицало је на компанију да се више интересује за домаће тржиште.

"Ми смо по последњим подацима републичког просека међу последњим земљама западног Балкана и нормално је да тражња за свим производима опада, тако да је и аутомобилска индустрија, конкретно Фијат Крајслер аутомобили, доживела вероватно одређени пад на домаћем тржишту, које ни није било тако велико када је у питању продаја Фијатових модела", Петар Веселиновић, професор Економског факултета у Крагујевцу.

У акцији замене Старо за ново, рециклаже и погодних кредита за куповину на чак 84 рате учествују сви Фијатови модели поред већ домаћег 500 Л.

"Возило које кошта 12.090 евра у беж боји која је гратис, добијете путем рециклаже за 9.990 евра. Људи су презадовољни акцијом јер рециклаже није било, нарочито за овај основни пакет опреме. Интересовање и посећеност је велика", наводи Светлана Томић, менаџерка продаје НИКОМ-ауто, Крагујевац.

"Хоћу сам да мењам после три године ауто, да га заменим и да не мислим. Пошто већ имам аутомобил сигурно је да се исплати мењати га него куповати нов", каже купац Братољуб Јовановић.

Последице економске кризе на светском тржишту, као и слаба куповна моћ грађана на домаћем ствара прекиде у производњи а синдикат тражи и да се држава као власник 33 одсто акција укључи у решавање све већих проблема.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak