Granice sve više zatvorene

Novosti 28.02.2016 10:24
Granice sve više zatvorene


Balkanske zemlje obavezale se da neće puštati više od 580 izbeglica dnevno. Otvara se nova ilegalna ruta za migrante preko Albanije i KosmetaDOGOVOR pet zemalja duž zapadnobalkanske izbegličke rute, koji je potpisala i Srbija, podrazumeva dnevnu kvotu od 580 izbeglica kojima će biti omogućen tranzit ka zemljama EU. Ipak, u petak do kasnih popodnevnih sati nijedan migrant nije stigao u Preševo, a Makedonija nikoga nije pustila iz Grčke.

U krugovima međunarodnih humanitaraca sve češće se čuje da Evropa polako ali sigurno potpuno zatvara granice za nevoljnike sa Bliskog istoka i iz subsaharske Afrike preko Balkana, a migrantska bujica pokušava da probije nove tokove, ovoga puta preko Albanije. Na granične prelaze između Grčke i Albanije u petak su stigle prve izbeglice iz Sirije, pa su pojačane pogranične kontrole. Očekuje se da bi novi ilegalni tok mogao da krene preko Kosmeta.

- Policijski zvaničnici država Balkana, koji su učestvovali na sastanku 18. februara, obavezali su se da će poštovati limit od 580 migranata na dan - saopštio je MUP Slovenije.

Dan pre toga, Hrvatska je ovaj limit dodatno spustila. U jedini voz koji je stigao u Šid primili su samo 300 ljudi, uz obrazloženje da Slovenija prima toliko izbeglica. Kako saznajemo, 100 Sirijaca sa urednim papirima izbačeno je iz voza.

U svim prihvatnim centrima u zemlji trenutno je smešteno oko 1.000 izbeglica. Oko 700 Sirijaca i Iračana u petak je celog dana iščekivalo novi voz iz Hrvatske, uz obećanje da će u njega ući 500-550 ljudi.

Ministar policije Nebojša Stefanović kazao je da će Vojska Srbije biti upućena kao ispomoć policiji na granicama ukoliko se proceni da bi bezbednost mogla da bude ugrožena:

- Jedan broj vojnika će, ako bude potrebno, biti raspoređen na granicama da štiti zemlju od ilegalnih ulazaka. Policajci su povučeni iz matičnih stanica kako bi radili na izbegličkoj krizi, a pomoć Vojske je potrebna da bi oni mogli da obavljaju redovne poslove. Zemlja koja vidi gomilanje migranata iz Grčke prema Srbiji bila bi neozbiljna da sedi i čeka da, na primer, bude probijena grčko-makedonska granica.

Svi smeštajni kapaciteti za prihvat izbeglica u Grčkoj su popunjeni, pa migranti spavaju u parkovima i pored auto-puteva. Posle odluke da povuče ambasadora iz Beča na konsultacije, Grčka je u petak odbila i zahtev za posetu austrijskog ministra unutrašnjih poslova Johane Mikl-Lajtner zato što nije pozvana na skup o rešavanju migrantske krize.

KRITIKE VISOKOG KOMESARA UN

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad al Husein izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog bezbednosnih mera koje su usvojili čelnici policija Austrije, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Slovenije.

- Zahtevam od pet zemalja koje su potpisale prošlonedeljni sporazum da ponovo pažljivo regulišu pristup njihovih policijskih snaga i da ga u potpunosti usklade s međunarodnim pravom - rekao je on.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak