Predlog zakona o platama: Regres i topli obrok kao dodatak

Blic 26.02.2016 08:52
Predlog zakona o platama: Regres i topli obrok kao dodatak


Vlada Srbije usvojila je juče predlog zakona o sistemu plata u javnom sektoru i poslala ga u Skupštinu po hitnom postupku.Po novom zakonu, zaposleni u javnoj upravi tokom bolovanja dobijaće 65 odsto od proseka 12 mesečnih primanja u koji ulaze i dodaci za dežurstva, rad vikendom i praznikom, prekovremeni rad, noćni rad, regres... Po osnovu minulog rada dobijaće uvećanje zarade od 0,4 odsto po godini staža. Regres i topli obrok iskazivaće se posebno, a ne u koeficijentu kako su strahovali sindikati.

Zaposlene u javnoj upravi, njih oko 500.000, prethodno je uznemirila mogućnost da se ovim zakonom smanje zarade državnih službenika u danima bolovanja. Ministar finansija Dušan Vujović nedavno je, naime, najavio da će im po novom zakonu tokom bolovanja za 65 odsto biti umanjena osnovna plata, a ne prosek 12 mesečnih primanja. Tako bi, primera radi, plata lekara specijaliste, koja sa svim dodacima iznosi 96.000 dinara, tokom mesec dana bolovanja iznosila 46.800 dinara, umesto 62.400. Vujović je odustao i od ideje da minuli rad bude ukinut kao posebna stavka u zaradi i bude samo deo koeficijenta za obračun plate.

Predlog zakona o platama: Regres i topli obrok kao dodatak

- Predlog zakona predviđa i da se sve zarade obračunavaju na osnovu istih elemenata. Zakon uvodi red u sistem plata zaposlenih u javnom sektoru, ispravlja statusne neujednačenosti i anomalije koje su se dešavale u praksi. Tim zakonom u prošlost će otići više od 20 zakona i podzakonskih akata, 10 osnovica i 900 koeficijenata kojima se određuju plate - saopšteno je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak