Moskva podseća Beograd da je vojno neutralan

Politika 17.02.2016 08:45
Moskva podseća Beograd da je vojno neutralan


Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ostaje vojno neutralna, ali da nam je NATO potreban kao saveznik da štiti srpski narod na Kosovu i Metohiji.On je time odgovorio na kritike koje su zbog sporazuma Srbije i NATO-a o saradnji u oblasti logističke podrške koji je Skupština Srbije ratifikovala prošlog petka, a koji predviđa slobodu kretanja i diplomatski imunitet pripadnicima ove organizacije, stizale proteklih nekoliko dana, pre svega iz redova desničarske opozicije. Prema Vučićevim rečima, u pitanju je političko licemerje onih koji se busaju kao zaštitnici Kosova i Srba na Kosovu, a nisu bili u stanju „ni džamije da odbrane”.

Na ove Vučićeve reči reagovala je i zvanična Moskva. Kako je izjavila Marija Zaharova, predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova, Rusija uočava da Srbija razvija odnose sa NATO-om, ali računa da će se pridržavati politike vojne neutralnosti.

„Uočavamo da Srbija razvija odnose sa NATO-om. Polazimo od toga da će se Beograd, kako su višekratno izjavljivali srpski zvaničnici, pridržavati politike neutralnosti što je potvrđeno odlukom Skupštine Srbije”, rekla je Zaharova, a prenosi Beta.

Vučić je juče podsetio i da je sporazum Srbije i NATO-a potpisan za vreme druge vlasti, da je potom i ratifikovan, a da je tek sada postao tema iz političkih, a ne tobož patriotskih razloga. „Sada je taj sporazum tema, a nije bio kada je potpisan, jer tema i meta treba da budem ja, a ne oni koji su ga potpisivali”, rekao je Vučić.

On je, kako prenosi Tanjug, istakao da inače ne misli da je taj sporazum loš: „Je l’ od NATO-a tražimo da zaštiti Srbe na severu Kosova, a nećemo da mu damo da dođe na sever Kosova? A gde ste uopšte videli te vojnike NATO-a? Nama je NATO potreban kao saveznik i da čuva naš narod na Kosovu, da ga ne bi čuvali ti licemeri... Hoćete da tražimo zaštitu za Srbe sa severa, a da im ne damo da dođu do severa Kosova?”.

Kako je naglasio Vučić, postoje ljudi koji vode računa o našim nacionalnim interesima, ali koji ih ne vode tako što će da udaraju glavom zid, „je l’ tako nikome, pa ni zidu, neće da učine uslugu, već će da ga naruže”. „Nemoj da drže predavanja oni koji su doneli sve najgore i najpogubnije odluke za ovu zemlju, oni koji bi sutra da vrate ovu zemlju u izolaciju i oni koji bi sutra da Srbiju uvedu u neke nove sukobe... Samo neka mi ne drže predavanja, jer moraju da nešto nauče, urade, pa onda drže predavanja i pridike”, poručio je. „Sanda (Rašković Ivić) je 2008. čuvala Kosovo, a ni džamije u Beogradu nije sačuvala”, dodao je.

Podvukao je i da on Srbiju neće da uvodi u sukobe i ratove ni sa kim, te da će uvek i od svakoga da je štiti. „Štitiću i njene nacionalne interese. Štitiću Srbe i kad imaju rezoluciju u UN, iako mi se dobar deo vlade buni protiv toga, zato što ne znaju kako će da odu na kafu kod nekog ambasadora, iako imam druge probleme, ja ću da izađem i da stanem i kažem: ’Ovo ne može’”, ukazao je premijer.

Vučić je juče podvukao da će biti dosledan i u vezi sa Uneskom, ali i kada nam „Hrvati provode jednostrane sankcije”. „I tada ću, iako ima onih članova vlade koji mi kažu: ’Nemojte da odgovaramo istom merom’, ja ću da kažem: ’Odgovorićemo istom merom i snažnije dok ne povučete svoju meru i nikakav problem nemam.’ Ali da se silim i pokazujem mišiće kako ćemo mi da pobedimo i pobijemo NATO...”, poručio je Vučić i objasnio da Srbija snosi sve troškove zajedničkih akcija sa NATO-om, te da je Srbija suverena zemlja koja uvek i u svakom trenutku može da donese bilo kakvu odluku.

Kako je rekao, vlada mudrom politikom čuva narod na KiM i to je ključna stvar i nema vremena da se bavi stranačkom politikom i odgovara. „Sve mislim da narod dobro vidi i prepoznaje”, zaključio je Vučić.

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (organizacija koja lobira za ulazak Srbije u NATO) smatra da se usvajanjem Zakona o potvrđivanju sporazuma između vlade i Organizacije NATO-a za podršku i nabavku o saradnji u oblasti logističke podrške Srbija uključuje u EU projekte koji omogućavaju efikasnije odgovore na izazove izbegličke krize, terorističke pretnje i reagovanje u vanrednim situacijama. Iz tog centra podsećaju da je pre nekoliko godina neadekvatno održavanje skladišta viška uzrokovalo eksploziju u Paraćinu koja je načinila veliku materijalnu štetu, srećom bez ljudskih gubitaka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak