(Ne)isplativa prevremena otplata kredita

RTS 15.02.2016 00:17
(Ne)isplativa prevremena otplata kredita


Prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, klijent ima pravo da u svakom momentu delimično ili u celini da otplati kredit. Za ugovore posle 5. decembra 2011. mogu da se ugovore naknade za prevremenu otplatu ako je dogovorena fiksna rata, a kod nepokretnosti i ako je ugovorena promenljiva kamata.Građanima novac neprestano nedostaje. Banke hronično imaju višak para, ali da bi ih plasirale korisnik mora biti kreditno sposoban. To su razlozi što je uz pad kamata veliko interesovanje i za prevremenu otplatu starih i otvaranje novih pozajmica.

"Kada uradimo statistiku kredita koji je star tri godine, samo devet odsto je 'živih', tako ih zovemo u slengu, što znači da je 91 odsto njih taj kredit i refinansiralo. To klijenti počnu da rade sa 18-20 meseci i do tri godine svaki od tih kredita je zatvaran i uzet novi. Osnovni motiv klijenta za refinansiranje je dodatni novac", napominje Raško Tomašević iz "Kredi Agrikol banke".

Na primeru refinansirajućeg kredita od pola miliona dinara sa rokom otplate od 40 meseci i kamatom od oko 15 odsto zajedno sa glavnicom platićete i 130 hiljada dinara kamate. U prvih deset meseci sa glavnicom otplatićete trećinu, a posle 20 meseci čak dve trećine kamate.

"Banka neće samoinicijativno likvidirati kredit već je potrebno da klijent podnese zahtev. Ugovorom je precizirano koji je to rok pre nego što se vrši prevremena otplata, koliko dana i nakon toga će banka zatvoriti kredit. Istovremeno, korisnici bi trebalo da znaju da, kada u potpunosti izmire obaveze banci po nekom ugovoru, imaju pravo da podignu sva sredstva obezbeđenja", ukazuje Maja Kolundžić iz Centra za Zaštitu korisnika NBS.

Stručnjaci smatraju da se refinansiranje obaveza pod novim povoljnijim kamatama, posebno dugova po tekućim računima i karticama, isplati. Kada je reč o prevremenom zatvaranju stambenih kredita, morate da uračunate troškove zatvaranja starih i uzimanja novih pozajmica.

"Zavisi od toga da li im se u nekom trenutku javlja mogućnost nekog nasleđa i nekih novčanih sredstava i samim tim to otvara mogućnost za refinansiranje jednog takvog kredita. U vezi sa refinansiranjem švajcarskih kredita mislim da nije trenutak za prevremenu otplatu kredita", smatra Lidija Barjaktarević, profesor Univerziteta Singidunum.

Pre donošenja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, provizije na ostatak sume kod prevremenog zatvaranje kredita su bile i do četiri odsto. U proteklih pet godina provizija je najviše jedan odsto ako je preostali dug otplate duži od godinu dana ili suma veća od milion dinara. Na kraći rok otplate provizija je pola procenta.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak