Bugarska 'kraljica' korupcije u EU

Novosti 28.01.2016 07:25
Bugarska 'kraljica' korupcije u EU


Vlada i parlament od 2014. bez uspeha pokušavaju da 'očiste' pravosuđeEvropska unija je u celini odlično ocenjena po borbi protiv korupcije na objavljenoj listi Transparensi internešenela, a posebno su dobro rangirane skandinavske zemlje koje su u svetskim okvirima najtransparentnije i najmanje podmitljive.

Polovina od 20 prvoplasiranih na listi Transparensi internešenela (Transparency International- TI) su članice EU, uključujući prve tri - Dansku, Finsku i Švedsku.

Istovremeno su Španija i Mađarska opterećene nepotizmom i manjkom transparentnosti, dok se, kada je reč o Grčkoj, "problematičnom detetu EU", vidi tračak nade, preneo je briselski portal EurAktiv.

TI upozorava na "fatalni zastoj" u borbi protiv korupcije u jednom broju članica EU, uključujući Španiju koja je na 36. mestu po indeksu percepcije korupcije i slabije je plasirana od zemalja poput Urugvaja (21), Katara (22) ili Bocvane (28).

Direktorka TI Evropa Ane Koh (Anne Koch) istakla je da Španiju muči bezbroj skandala zbog korupcije, uključujući one u koje je umešana Narodna partija Marijana Rahoja, kao i one u kojima su akteri članovi španske kraljevske porodice.

Loše su prošle i Mađarska (50) i Poljska (30). U tim zemljama, kako se ocenjuje u izveštaju, "političari i njihovi bliski prijatelji otimaju se za državne institucije kako bi učvrstili vlast".

Ipak, "kraljica" korupcije u Evropskoj uniji je Bugarska (na 69. mestu). U toj zemlji vlada i parlament od 2014. bez uspeha pokušavaju da "očiste" pravosuđe.

Grčka je pak "zvezda" u EU u novom izveštaju i pretekla je i Bugarsku i Rumuniju i pozicionirala se na 58. mesto u svetu.

"Sadašnja grčka vlada, kao i prethodna, mnogo je posvećenija borbi protiv korupcije", istakla je Kohova, a stručnjaci TI dodaju da je oživljavanju borbe protiv korupcije u Grčkoj možda doprineo i pojačan nadzor na tom zemljom od strane međunarodnih kreditora.

I Nemačka je napravila pomak, na 10. mesto, ponajviše zahvaljujući izmeni nekih propisa o državnim službenicima i uvođenju oštrih propisa za borbu protiv korupcije u sektoru zdravstva.

Na čelu liste je Danska sa ocenom 91 od 100, a začelje dele Severna Koreja i Somalija sa ocenom 8, na 167. mestu. Srbija je iza svih članica EU, na 71. mestu sa ocenom 40 od 100.

Indeks se sačinjava na osnovu procena stručnjaka, predstavnika institucija i poslovnih ljudi, iz istraživanja koje sprovode međunarodne organizacije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak