Banke kukaju, a na nama ove godine zaradile najviše

Radio 021 29.12.2015 18:44
Banke kukaju, a na nama ove godine zaradile najviše


Banke koje posluju u Srbiji kukaju kako im ne ide posao, a ove godine zaradile su više nego ikad.Samo u prvih devet meseci 2015. godine inkasirale su čak 137 milijardi dinara (1,1 milijardu evra), što je 9% više nego u istom periodu 2014, pokazao je izveštaj NBS.

Ubedljivo najveću zaradu banke imaju od kamata, čak 97,3 milijarde dinara (oko 810 miliona evra), pri čemu stručnjaci kažu da su najveći deo tog novca izdvojili građani, koji su masovno uzimali kredite.

Da su, uprkos stalnom nezadovoljstvu, banke u Srbiji i te kako zaradile i ostvarile ogroman profit u ovoj godini, potvrđuju i domaći ekonomski stručnjaci. Ekonomista Miladin Kovačević kaže da su se one ove godine više nego ikad okrenule poslovima s građanima.

"Zbog slabe privrede i tržišta ceh moraju da plate građani. Privredni sektor je slab i tu nema dovoljno profita, pa su se zato banke fokusirale na zaradu od građana. Da bi nadoknadile gubitak u drugim sektorima, one odlično zarađuju na izuzetno visokim kamatama i tako kompenzuju novac", objašnjava Kovačević.

On smatra da bi u ovom sistemu jedino pomogla prava bankarska konkurencija.

"Iako ima dosta banaka u Srbiji, nema prave konkurencije koja bi suzbila visoke kamate i naterala i druge da posluju po istom principu. Možda među njima postoji i neki interni dogovor da nude velike kamate, jer je poznato da sve više ljudi mora da uzima kredite. Kako god bilo, mislim da ovo uzima maha i da je njihovo kukanje zbog slabe zarade sramotno", ističe sagovornik potala Kamatica.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da su ogromne kamate osnovna zarada u bankama.

"Od kada postoji bankarski sistem, poznato je da se najviše zaradi na kamatama, prvenstveno onima koje dolaze od građanskih kredita. U odnosu na 2014. godinu banke su zaradile čak 12 milijardi dinara više, što je veoma lepa zarada i mislim da treba da budu zadovoljne. Ovoliki ostvareni godišnji profit jasno pokazuje da je njihovo poslovanje, za razliku od drugih privrednih sektora, bilo i više nego odlično", rekao je Madžar.

S ovim tvrdnjama se složio i ekonomista Mahmud Bušatlija, koji kaže da su banke u Srbiji daleko od lošeg poslovanja.

"Osnovna delatnost banaka jesu kamate i ostvareni profit od njih! Kad bi kamate bile niske, bankarski sistem ne bi mogao da posluje, jer nijedna banka ne radi s gubitkom. Smatram da je ovo velika zarada i da bi naše banke mogle početi da rade u interesu građana, a ne protiv njih", upozorava Bušatlija.

Prema izveštaju NBS, na kraju septembra pozitivno je poslovalo 19 banaka, sa dobitkom od 32,81 milijarde dinara, dok je 11 banaka poslovalo sa gubitkom od ukupno 6,19 milijardi dinara. Kako se navodi u izveštaju NBS o stanju u bankarskom sektoru na kraju septembra, pet banaka s najvećim neto gubitkom učestvovalo je sa 89,3 odsto u ukupnim gubicima sektora.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak