Pozitivna ocena kreditnog rejtinga dobra vest za državu i građane

RTV 23.12.2015 07:21
Pozitivna ocena kreditnog rejtinga dobra vest za državu i građane


Uprkos poboljšanju kreditnog rejtinga Srbije za dugoročno zaduživanje sa stabilnog na pozitivan, još se nalazimo u grupi zemalja čiji rejting ipak nije siguran na duže vreme. Šta to znači za našu ekonomiju i na osnovu čega se dodeljuju takva mišljenja, otkriva Eva Tomović.Američka rejting agencija "Fič" potvrdila je kreditni rejting Srbije B plus. Tome su doprineli brži ekonomski rast od očekivanog, dosledno sprovodjenje plana fiskalne konsolidacije i smanjenje eksterne neravnoteže, navodi se u izveštaju agencije.

„Mere fiskalne konsolidacije, koje vlada sprovodi, ostvarile su značajan rezultat u pogledu smanjenja budžetskog deficita, usporavanju rasta javnog duga i stvaranju uslova za održiv ekonomski rast“, stoji u tom izveštaju. 

Pozitivna ocena agencije Fič dobra je vest ne samo za državu, nego i za privrede i građana, ističe direktorka sektora za ekonomska istraživanja i statistiku pri Narodnoj banci Srbije Ana Ivković.

„Pozitivna ocena rejting agencije najčešće je praćena većim ulaganjima investitora, dakle pozitivna ocena Fiča znači doprinos nižim kamatama i većoj zaposlenosti“, tvrdi Ivkovićeva.

Odstupanje od plana dogovorenog sa MMF-om za rešavanje pitanja strateških javnih preduzeća bi, prema oceni Fiča, moglo da ima negativan uticaj, navodi Ana Ivković.

“Kao potencijalni izazov navodi se i proces strukturnih reformi pre svega u javnomsektoru, i to u domen urešavanjapitanja strateških javnih preduzeća“, ističe Ivkovićeva.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić podseća da je agencija za rejting Standard and Poors Srbiji letos potvrdila negativne izglede dugoročnog kreditnog zaduživanja. Uprkos napretku u Fičovoj oceni, i dalje smo u grupi rizičnih zemalja, kaže Savić.

„I jedno i drugo govori o tome, da, iako smo, pa neka se radi i o Fiču, napredovali u izvesnoj meri u odnosu na prethodni period, još se nalazimo nažalost u grupaciji zemalja, koje karakteriše takozvani spekulativni nivo. To znači da postoji trenutna sposobnost izvršenja finansijskih obaveza, ali u dugom roku ona nije izvesna“, objašnjava Savić.

 On dodaje da bolja ocena kreditnog rejtinga ne znači velikepromene, te da međunarodne finansijske institucije ne moraju da namna osnovu njih obezbede povoljnije uslove prilikom zaduživanja. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak