Храна поједе највећи део зараде

Дневник 21.12.2015 19:42
Храна поједе највећи део зараде


Просечна месечна расположива средства домаћинства у Србији ове године нису се значајно мењала, али су у трећем кварталу, ипак, нижа него на почетку 2015.Истовремено, за трошкове  за личну потрошњу у протеклих три месеца требало је мање новца него на почетку године, подаци су Републичког завода за статистику добијени у анкети о потрошњи домаћинстава у којој се прикупљају подаци о приходима, расходима и потрошњи домаћинстава, односно подаци о основним елементима личне потрошње. Треба рећи да се под расположивим средствима по домаћинству подразумевају приходи по више основа, а не само на основу месечне зараде запослених.

Наиме, на основу података РЗС у трећем кварталу ове године домаћинства у Србији имала су на располагању 58.331 динар, што је за 3,5 одсто, номинално, више него у другом кварталу, када су расположива средства по домаћинству била 56.332 динара. Ипак, у односу на први квартал ове године, када је тај износ био 58.800 динара, средства с којима су домаћинства располагала нижа су, номинално, за 0,8 одсто.

Истовремено, за личну потрошњу домаћинстава у трећем кварталу било је потребно 58.644 динара, што је номинално за 1,4 одсто више него у другом кварталу, када је за те намене било потребно издвојити 57.820 динара. Ипак, у трећем кварталу домаћинства су за личну потрошњу одвајала мање него у првом и то за 2,7 одсто, номинално, јер је за трошкове личне потрошње тада било потребно 60.295 динара .

По подацима РЗС, средства којима су располагала домаћинства у трећем кварталу у највећој мери чини приходи из редовног радног односа – 46,8 одсто, а потом следе пензије с 30,7 одсто, приходи од пољопривреде, лова и риболова -  6,8 одсто, натурална потрошња – 4,5 одсто, остала примања од социјалног осигурања – 3,3 одсто и приходи ван редовног радног односа – 3,1 одсто.

Од укупног новца којим домаћинства у Србији располажу, највећи део одлази на храну, а ови трошкови, као и они за комуналне услуге однесу више од пола расположивих средстава. То се није изменило ни у трећем краталу,  потврђују и подаци РЗС, јер је највише новца у домаћинствима одлазило на  храну и безалкохолна пића – 35 одсто, док је за плаћање комуналних трошкова - становање, воду, електричну енергију, гас и остала горива било потребно око 15,6 одсто новца.

Преосталих око 50 одсто средстава потрошено је на транспорт – 10,7 одсто, на трошкове рекреације и културе - 6,1 одсто, остале личне предмете и остале услуге – 5,6 одсто, комуникацију – 5,4 одсто, одећу и обућу – 4,8 одсто и за опрему за стан и текуће одржавање – 4,6 одсто.          

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak