Na Balkanu 400.000 simpatizera Islamske države

Radio 021 07.12.2015 11:10
Na Balkanu 400.000 simpatizera Islamske države


Na Balkanu je stvorena velika baza podrške simpatizera "Islamske države" u kojoj je, prema nekim procenama, 400.000 ljudi, izjavio je predsednik Kompanije za strateški konsalting i analizu političkog rizika u jugoistočnoj Evropi Gordon N. Bardoš.Bardoš ukazuje da, dok jedan od najbrutalnijih terorističkih pokreta u istoriji širi propagandu i gradi sopstvenu infrastrukturu, regrutujući nove pripadnike i planirajući nove akcije, međunarodni zvaničnici pokušavaju ubediti javnost da najveću pretnju na Balkanu predstavlja "datum nekog praznika ili referendum građana".

On navodi da se na Balkanu pre 50 godina među islamističke ekstremiste moglo svrstati nekoliko stotina pojedinaca oko Alije Izetbegovića, a danas u ovom regionu ima nekoliko stotina hiljada ljudi koji su prihvatili ideološki i politički program "Islamske države". - S obzirom na ove brojeve, nije iznenađujuće da rezultati određenih studija pokazuju da po glavi stanovnika najveći broj dobrovoljaca za 'Islamsku državu' i druge islamističke pokrete u Siriji i Iraku dolazi upravo sa prostora BiH, Kosova i Albanije - navodi Bardoš u autorskom tekstu za "Politiku".

On je dodao da su radikalni režimi poput Saudijske Arabije investirali milijarde dolara na Balkanu, finansirajući islamističke medije i propagandu, kao i sponzorisanje lokalnih klerika u bliskoistočnim školama, gde su "usavršavali najekstremnije interpretacije vere".

Govoreći o Balkanu kao rasadniku boraca "Islamske države", on je podsetio da je u januaru ove godine veteran "bosanskog džihada" Naser bin Ali al Ansi, inače vođa Al kaide, preuzeo odgovornost za napad na redakciju časopisa "Šarli ebdo" u Parizu. - U aprilu osoba povezana sa povratnicima sa sirijskog ratišta ubila je dva policajca u Zvorniku, u novembru je čovek povezan sa veteranom sirijskog džihada ubio dva vojnika u Rajlovcu kod Sarajeva, a ovog meseca policijske službe u Italiji i na Kosmetu otkrile su mogući atentat na papu u kome je učestvovalo četvoro džihadista sa Kosmeta- upozorio je Bardoš.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak