GR: 'Ne' logorima za izbeglice

B92 26.10.2015 23:39
GR: 'Ne' logorima za izbeglice


Portparolka Vlade Grčke Olga Gerovasili izrazila je protivljenje Atine da zbrine oko 50.000 izbeglica, ističući da Vlada neće prihvatiti koncentracione logore.Gerovasili je izjavila da Atina izražava svoje jasno protivljenje da zbrine oko 50.000 izbeglica, uz napomenu da je uslov "ravnopravan i srazmeran" za sve evropske zemlje.

Ona je rekla da će Grčka, ipak, ispuniti svoje obaveze i dodala da zvanična Atina očekuje finansijsku EU, prenela je grčka novinska agencija ANA.

"Ono što smo uspeli da izvučemo od partnera (u EU) jeste da će to i finansirati Evropska unija, nešto što nije bilo slučaj do sada. Formiranje njihovih novih kampova zavisiće od finansiranja", izjavio je grčki ministar za migracije Joanis Muzalas.

Prema njegovim rečima, moguće postavljanje kampa do kraja ove godine zavisi od finansiranja - ukoliko su sredstva na raspolaganju biće, ukoliko finansije nisu dostupne onda ih neće biti, prenela je agencija Rojters.

Komentari grčkog ministra usledili su posle mini-samita u Briselu posvećenog koordinisanju napora zbog talasa izbeglica, preko Grčke i Balkana.

AP dodaje da su grčke vlasti saopštile da pripremaju program pomoći za sve veći broj izbeglica u zemlji, koje se suočavaju sa nastupajućom zimom i otporom prema njihovom odlasku u druge delove EU.

Gerovasili je navela da bi programa mogao da "pokrije" do 20.000 izbeglica i da posluži kao alternativa predlogu EU o kampovima.

Premijer Aleksis Cipras saglasio se sa planom da Grčka poveća kapacitete za prijem izbeglica koji beže od sukoba i siromaštva na Bliskom istoku, Aziji i Africi na 50.000 do kraja ove godine, sa prethodnih maksimalnih 30.000, tako da dodatnih 20.000 bude zbrinuto novim programom grčke vlade, podseća AP.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak