Orban: Islam nikada nije bio deo Evrope

Newsweek Srbija 16.10.2015 19:16
Orban: Islam nikada nije bio deo Evrope


Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da 'islam nikada nije bio deo Evrope', čime je branio svoj stav protiv izbeglica među kojima većinu čine muslimani.Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da "islam nikada nije bio deo Evrope", čime je branio svoj stav protiv izbeglica među kojima ogromnu većinu čine muslimani. Govoreći o rekordnom prilivu migranata u intervjuu koji je danas delimično objavio nemački nedeljnik "Fokus", on je primetio da je "jezik evropske elite ideološki i dogmatski", prenosi AFP.

"Islam nikada nije bio deo Evrope, već je došao kod nas", istakao je Orban u intervjuu, koji će sutra biti objavljen u integralnom izdanju. On je priznao da turski migranti u Nemačkoj, kojih je od 1960-ih u tu zemlju stiglo na desetine hiljada u potrazi za poslom, sada "pripadaju nemačkoj istoriji, te stoga i Evropi". "Međutim, u duhovnom smislu, islam nikada nije bio deo Evrope. To su pravila nekog drugog sveta", naglasio je mađarski premijer.

On je, takođe, kritikovao Francusku i Nemačku zbog toga što odbijaju da podrže "bilo kakve sumnje" u pogledu multikulturalnog društva.
"Mi u Mađarskoj odlučujemo šta želimo ili ne želimo. Ovo ne želimo", istakao je Orban. Skoro 600.000 migranata i izbeglica je od početka godine stiglo u Evropu, a mnogi od njih hrle ka Nemačkoj i Švedskoj, podseća francuska agencija.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak