Mađarska u ponoć zatvara granicu sa Hrvatskom

Novosti 16.10.2015 18:30
Mađarska u ponoć zatvara granicu sa Hrvatskom


Mađarska će zatvoriti svoju 'zelenu' granicu sa Hrvatskom u ponoć, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto i dodao da će zvanični granični prelazi nastaviti da rade, ali uz pojačane kontroleOn je rekao da sastanak lidera EU u Briselu nije doprineo boljoj zaštiti grčke granice te da Mađarska stoga mora da zaštiti spoljne granice Šengena.

"Kabinet za nacionalnu bezbednost je odlučio da ... zatvorimo zelenu granicu od ponoći", rekao je Sijarto novinarima u Budimpešti.

"Zvanični granični prelazi će nastaviti da rade, ali uz strože kontrole", istakao je on, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, vlada očekuje da će ovaj korak doneti slične rezultate kakve je donelo nedavno zatvaranje granice sa Srbijom.

Mađarska je, kako je dodao, obavestila Hrvatsku, Sloveniju, Poljsku, Slovačku, Ausriju i Nemačku o odluci da zatvori granicu.

Migranti će, kako je naveo, moći da podnesu zahtev za azil u dve tranzitne zone koje će se uspostaviti na granici sa Hrvatskom.

U Mađarsku je ove godine stiglo više od 383.000 migranata od kojih su skoro svi nastavili put ka Nemačkoj i drugim zemljama Zapadne Evrope.                                                       

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak