Mađari postavljaju 'žilet žicu' prema Hrvatskoj

B92 03.10.2015 10:59
Mađari postavljaju 'žilet žicu' prema Hrvatskoj


Mađarska u nedelju zatvara granicu s Hrvatskom, a visoka ograda već je postavljena i sada se dodaje žilet žica, saznaje Jutarnji list.Ograda visoka više od tri i po metra već je postavljena, a sada se u njenom podnožju duž cele kopnene granice između Hrvatske i Mađarske postavljaju i kolutovi, tzv. žilet žice, navodi Jutarnji list.

Mađarski vojnici već dve nedelje užurbano rade na podizanju bedema između te dve države članice Evropske unije, a prema informacijama koje dolaze iz Mađarske, kompletan posao mogao bi biti završen do nedelje. 

Kod graničnog prelaza Baranjsko Petrovo Selo-Beremend postavljaju se kolutovi, a slično je i uz granicu u Podravini, u opštini Gola i kod Botova. 

Baranjsko Petrovo Selo kao službeni i Botovo, kao ilegalni prelaz, su preko kojih je tokom dve nedelje u Mađarsku ušla glavnina od gotovo 100.000 izbeglica koji su u Hrvatsku prethodno došli iz Srbije, navodi Jutarnji list. 

Žičana ograda tako je postavljena uz kanal Ždaličica kod Gole i Ždale, a u sredu je došla i do samog ilegalnog prelaza u Botovu kojim je dosad prošlo više od 50.000 izbeglica. Mađarski vojnici za samo dva dana postavili su ogradu, čime su u slučaju odluke njihove vlade spremni zaustaviti ulazak izbeglica na svim ilegalnim prelazima u Prekodravlju. 

Kako nezvanično saznaje Jutarnji list, potpuno zatvaranje granice i završetak gradnje ograde planirani su za kraj ove sedmice, verovatno u nedelju, nakon čega će izbeglice u Mađarsku moći samo preko službenih prelaza.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak