Cipras položio zakletvu, nova Vlada u utorak

N1info 21.09.2015 20:33
Cipras položio zakletvu, nova Vlada u utorak


Lider levičarske Sirize Aleksis Cipras položio je večeras zakletvu kao premijer, pošto je dan ranije njegova stranka odnela pobedu na vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj.Cipras je tako započeo drugi mandat, a zakletvu je položio na građanski način, što odudara od uobičajene prakse da se to čini u prisustvu sveštenih lica, preneo je Rojters.

U Grčkoj crkva nije odvojena od države i obično se premijeri zaklinju na Jevanđelju da će poštovati Ustav i zakone Grčke i služiti interesima naroda, navela je agencija.

Cipras, koji je ateista, zakletvu je položio pred predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom.

Siriza je u nedelju na izborima osvojila 35,47 odsto glasova ili 145 poslaničkih mesta u parlamentu sa 300 članova, a Cipras je već saopštio da će vladajuću većinu formirati sa dosadašnjim koalicionim partnerom, krajnje desničarskom strankom Nezavisni Grci (ANEL), koja je dobila 3,69 odsto glasova i 10 mesta u parlamentu.

Na trećem ključnom glasanju Grka ove godine, na kojem je odziv bio 55,4 odsto što je manje nego na januarskim izborima, opoziciona koalicija Nova demokratija osvojila je 75 mesta, a slede Zlatna zora sa 18 i Pasok sa nešto manje mesta, dok su pri dnu liste komunisti sa 15 i Unija centralista sa devet mesta u parlamentu.

Očekuje se da će sastav nove vlade biti poznat već sutra.

Nastavak Ciprasovog savezništa sa ultradesničarskom strankom Nezavisni Grci, koji se protive članstvu Grčke u EU i čiji lideri često daju ksenofobične i antisemitske izjave, danas je oštro kritikovao predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Istovremeno, iz Brisela Ciprasu stiže i podrška - predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker čestitao mu je pobedu na izborima i pozvao Grčku da radi na stabilnosti i da se drži reformskih programa, uz poruku da posla ima puno, dok vremena za gubljenja nema, te da će podržati novu grčku vladu u njenim naporima.

U međuvremenu, Nemačka je danas najavila, posredstvom portparola nemačke kancelarke Štefena Zajberta, da će blisko sarađivati sa novom grčkom vladom pod vođstvom Ciprasa na rešavanju dužničke krize i sve većeg priliva migranata.

Osvrćući se na izborne rezultate, Cipras je rekao da je, posle unutrašnjih problema Sirize, vlada sada učvršćena i najavio da će mu prioritet biti borba za ublažavanje bremena duga i sprovođenje reformi u čemu će tražiti podršku svih političkih lidera.

Takođe planira da formira nacionalni savet za evropsku politiku koji bi uključio i predstavnike drugih stranaka, ne samo Nezavisne Grke, i koji bi savetovao ministra finansija.

Grčki dnevnik "Etnos" predviđa da će za ministra finansija ponovo biti imenovan Euklid Cakalotos, koji je pregovarao o uslovima međunarodne pomoći Grčkoj u avgustu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak