Lični trijumf Ciprasa

Politika 21.09.2015 08:46
Lični trijumf Ciprasa


Aleksis Cipras još jednom je trijumfovao na izborima u Grčkoj! Siriza je ostvarila ubedljivu pobedu sa više od sedam odsto glasova razlike u odnosu na najvećeg rivala, konzervativnu Novu demokratiju.Levica je ponovo, kao i na izborima u januaru kada je došla na vlast, osvojila oko 35 odsto glasova, a konzervativci 28 procenata.

Grci su, tako, razrešili dilemu između „novog”, koje obećava Cipras i „starog”, konzervativnog, koje je ponudio Evangelos Meimarakis. Izbori su pokazali i da je nacija i dalje podeljena ali u isto vreme i nespremna da samo jednoj partiji prepusti rukovođenje zemljom.

Ultradesničarska Zlatna zora ponovo je na trećoj poziciji, socijalisti Pasok vidno su napredovali sa začelja liste i savezu sa Dimarom demokratskom levicom osvojili četvrtu poziciju. Za njima su komunisti i partija centra Potami, koja je zabeležila gubitak glasača. U parlament je ipak ušla partija desnog centra Anel koja je bila Ciprasov koalicioni partner u prethodnoj vladi, ali nije ušla partija Nacionalnog jedinstva nastala od otcepljenog krila Sirize.

Dakle, s obzirom na to da Siriza ni ovog puta, kao ni na izborima pre osam meseci, kako se i očekivalo, nije osvojila 38 odsto glasova, koliko je neophodno za formiranje jednostranačke vlade, vlast će morati da deli sa jednom, eventualno dve partije. To je jedini način da, iako je Ciprasova partija kao pobednik dobila 50 poslaničkih mesta bonusa, formira vladu koja će u parlamentu od 300 mesta imati više od 151 poslanika. U ovom trenutku Siriza raspolaže sa 145 poslaničkih mesta i ukoliko ponovo uđe u koaliciju samo sa Anelom, dobiće još deset, što je većina od samo pet glasova što se u prošlom sazivu nije pokazalo kao dobro rešenje.

Aleksis Cipras je od sunarodnika tražio jak mandat na četiri godine, poručujući im da je trenutak i prilika da rešavanje sopstvene sudbine uzmu u svoje ruke. Grci su mu dali još jednu priliku da u ovom mandatu pokaže da ume da vlada, ali su mu zamerili zbog neispunjenih obećanja, odstupanja od levičarskih principa koje je dovelo da cepanja unutar Sirize i najviše zbog nerealnog sporazuma sa poveriocima koji ih je spasao od bankrota i izlaska iz monetarne unije, ali koji im je nametnuo nove mere štednje, reforme i neodržive uslove otplate dugova. Glasači su pokazali da žele da mu veruju jer na njegovoj strani je, kako smatraju, poštenje i „neokaljan obraz”, mladost i energija koju Grčka, umorna od decenijskog smenjivanja političkih dinastija – odavno priželjkuje.

I ovog puta na glasačkom mestu i u sedištu partije dočekale su ga desetine domaćih i stranih novinara, stotine građana i pristalica. Na prošlim izborima popeo se na stolicu kako bi svi reporteri mogli da ga čuju, ovog puta pripremili su mu podijum. Jedino je obezbeđenje bilo desetostruko veće nego u januaru 2015.

Lider Nove demokratije Evangelos Meimarakis (61) je obećao novu Grčku i bolje sutra pozivajući građane da odvoje laž od istine uz konzervativnu partiju, pobeda je izmakla. Tri nedelje, iskusni političar i vatreni govornik bio je po broju glasova rame uz rame sa znatno mlađim Ciprasom (41).

Bivši ministar finansija Janis Varufakis, koji je podržao novu partiju Nacionalnog jedinstva, izbore je nazvao „poništavanjem rezultata referenduma” i upozorio da je sporazum s poveriocima neodrživ.

Sada 9,8 miliona birača, koliko ih je pozvano na izbore, mada ih se odazvalo mnogo manje, već razmišljaju kako će se pobednik ponašati – sutra... Hoće li moći lako da formira vladu ili će se zemlja naći pred opasnošću od ponavljanja izbora.

Pomirljivi tonovi partijskih lidera tokom izborne borbe pokazali su njihovu spremnost da uđu u koaliciju. S obzirom na to da nijedna od njih nije imala dovoljno vremena da u kratkom roku konsoliduje svoje redove, uključujući i Sirizu koja je pretrpela najteži udarac zbog otcepljenja svog radikalnog krila koje je preraslo u partiju Nacionalnog jedinstva, kompromisi su, izgleda, neizbežni.

Utoliko pre što u ovom momentu nema bitne programske razlike među vodećim proevropskim partijama, sem stare podele po opredeljenju – na leve, centar i desne. Jer, sve su to „takmičari” koji su u prošlom sazivu parlamenta glasali za radikalne mere štednje i sporazum o trećem paketu finansijske pomoći koji je iz Brisela doneo Aleksis Cipras i koji je i dalje uslov za dobijanje kredita.

Za naciju je najvažnije pitanje na koji će način nova vlada sprovoditi teške reforme jer, kako su poverioci stavili do znanja, izmena ne može biti. Ukoliko dogovor ne bude poštovan, slede oštre sankcije za Grčku. Briselu odgovara pobeda Aleksisa Ciprasa s kojim se, kako kažu, mnogo i teško sporilo, ali koji je pokazao da mu se može verovati, da je spreman da, tragajući za modalitetima smanjenja tereta krize, ispunjava dogovorene obaveze.

Ovi izbori po mnogo čemu su različiti od svih prethodnih, naročito od onih 25. januara ove godine, kada je levica s Ciprasom na čelu, pri put došla na vlast. U predizbornoj kampanji ni Cipras, ali ni lider Nove demokratije više nisu obećavali nemoguće. Cipras nije mogao da obećava povećanje minimalnog dohotka, smanjenje poreza, da preti da neće platiti dugove... Kao i lideri svih ostalih proevropski orijentisanih partija koji su parlamentu glasali „za”, u potpunosti je bio ograničen sporazumom koji je postigao sa Briselom u zamenu za obećani kredit od 86,5 milijardi evra.

Druga osobenost ovih izbora jeste što je svima onima koji pretenduju na učešće u vlasti jasno je da će to moguće samo u koaliciji. Dakle, najteže tek predstoji! Formiranje vlade za šta nema mnogo vremena, jer dospevaju obaveze, kako u zemlji, tako i prema poveriocima, biće najveći ispit istinske spremnosti pobednika ali i ostalih partija, da zarad nacionalnih, prevaziđu sopstvene interese i u koaliciji nađu zajednički jezik. Pitanje će verovatno biti cena koju će svaki od učesnika tražiti. Opasnost je samo da cenkanje ne potraje i da se ne završi neuspehom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak