'Smeši' se nova koalicija, Siriza slavi pobedu

B92 20.09.2015 21:11
'Smeši' se nova koalicija, Siriza slavi pobedu


Levičarska stranka Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa, i dalje vodi ispred svog glavnog rivala, konzervativne Nove demokratije.Grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da prema prvim rezultatima Siriza voda sa 35,07 odsto glasova, sledi Nova demokratija sa 28,64 odsto, dok je na trećem Zlatna Zora sa 7,32 odsto glasova.

Kako prenosi "Gardijan", lider Nove demokratije Vangelis Mejmarakis priznao je poraz.

Prema kombinovanoj anketi pet televizijskih stanica, Siriza će dobiti između 33 i 35 odsto glasova, a Nova demokratija između 28,5 i 30 odsto, što nije ubedljiva pobeda kakva je bila u januaru, prenosi "Gardijan".

Prema prvim procenama, Siriza bi mogla da osvoji između 143 i 145 mesta u parlamentu, međutim, kako još ne bi imala većinu morala bi da oformi koaliciju.

Međutim, prema plavilima u Gračkoj pobednik na izbora dobija još 50 polaničkih mesta kao bonus u parlamentu koji ima 300 mesta.

Nova demokratija prema ovim procenama ima 75 ili 76 mandata.

Prema ovim rezultatima, prva stranka će moći da stvori jaku koaliciju.

U grčkom parlamentu se trenutno nalati sedam partija, a čak osam ili devet partija bi mogle nakon ovih izbora u parlament, ukoliko se rezultati ne promene, piše "Gardijan".

Prema prvim informacijama izlaznost na izborima je jedva prešla 50 odsto, te je ona svega 50,2 odsto, kako javlja reporter B92 u Atini nema euforije kakva je postojala u januaru.

Moguće je da će se Aleksis Cipras obratiti javnosti oko 23 sata, a ujutru u 8 časova biće objavljeni konačni rezultati, nakon kojih će najverovatnije Cipras krenuti u pregovore sa potencijalnim koalicionim partnerima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak