Roditelji strahuju da deca udišu otrovni fenol, institut Vinča ispituje vrtić

Blic 04.09.2015 21:22
Roditelji strahuju da deca udišu otrovni fenol, institut Vinča ispituje vrtić


Nekoliko roditelja mališana koji idu u vrtić 'Dragan Laković' u Bloku 61 zabrinuto je da materijali koji su korišćeni u izgradnji objekta sadrže otrovni fenol.Institut za nuklearne nauke „Vinča“ uzeo je uzorke iz betona.

Kako kažu roditelji, analize su pokazale da je u mokraći nekoliko mališana pronađeno povišeno prisustvo fenola. 

- Moje dete je iz vrtića „Zvončica“ prešlo u ovo obdanište. Do prošle godine sam živela u „otrovnim zgradama“ u Ulici Mileve Marić Ajnštajn i, čim sam ušla u ovaj vrtić, prepoznala sam taj isti miris. Na sopstvenu inicijativu sam odvela svoje trogodišnje dete na analize. Rezultati su gori nego kada smo živeli u tim zgradama. Tada je sinu nivo fenola bio 17, a pre neki dan 27! - kaže Marija Bajčerić.

Ona dodaje da su isti rezultati pronađeni kod još dece, ali da ipak smatra da ne treba dizati paniku.

- Treba sačekati rezultate, ali moje dete više neće kročiti u taj vrtić - kaže ona.

U predškolskoj ustanovi „11. april“ kažu da te rezultate u vrtić nije doneo nijedan roditelj, kao i da su sva deca na broju i da se u vrtiću sve odvija normalno. 

- Nije tačno da je u vrtiću pronađen fenol. Ta priča je potekla od nekoliko roditelja, ali još nijedna inspekcija to nije potvrdila. Na inicijativu roditelja smo pozvali Institut u Vinči da uzme nalaze. Čim budemo imali rezultate, pokazaćemo ih i roditeljima i javnosti jer nema razloga da išta krijemo - kaže Jasna Mataruga, rukovodilac službe za brigu o korisnicima PU „11. april“.

Ona dodaje da se u vrtiću ne oseća nikakav neprijatni miris sem onog sa ulice.

- Nalazimo se u Vojvođanskoj ulici, preko puta vrtića su privatne kuće u kojima ima domaćih životinja. Neprijatnih mirisa ima u ulici, ali ne i u zgradi vrtića - kaže ona.

U Institutu za nuklearne nauke „Vinča“ potvrdili su da su pre nekoliko dana uzeli uzorke iz betona.

- Rezultati će biti poznati tek za dve-tri nedelje. Ne znam ko širi priču o fenolu kada još ne postoje ni zvanični ni nezvanični rezultati. Ne treba unapred dizati tenziju - rekao je Vladimir Nikolić, pomoćnik direktora Laboratorije za fizičku hemiju Instituta „Vinča“ 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak