Za bolje pozicioniranje srpske dijaspore u Nemačkoj

GlasSrbije 16.08.2015 20:02
Za bolje pozicioniranje srpske dijaspore u Nemačkoj


Doseljavanje Srba u Nemačku traje duže od jednog veka. Prema nekim procenama, u toj zemlji živi oko 700.000 Srba, od kojih neki imaju nemačko državljanstvoOni su 2006. godine formirali Centralni savet Srba u Nemačkoj, organizaciju na saveznom nivou čiji je osnovni cilj zastupanje interesa Srba koji žive u toj zemlji. O aktivnostima Centralnog saveta Srba u Nemačkoj za naš radio govorio je predsednik te asocijacije Milan Čobanov.

Centralni savet Srba u Nemačkoj smatra se krovnom organizacijom Srba u toj zemlji. Pored srpskih udruženja koja deluju na lokalnom i regionalnom nivou iz 16 pokrajina Savezne Republike Nemačke, okuplja i pojedinačne članove. To su uticajni ljudi koji su uključeni i u politički život Nemačke, kaže u razgovoru za naš radio predsednik Centralnog saveta Srba u Nemačkoj Milan Čobanov. On ističe da je ovakva asocijacija bila prekopotrebna Srbima koji žive u toj zemlji.

„Naš zadatak je da objedinjujemo sve potrebe srpskog naroda na teritoriji Nemačke. Mi se, dakle, ne bavimo politikom Srbije, ne bavimo se u tolikoj meri ni događajima tokom bivšeg rata, već isključivo srpskom dijasporom u Nemačkoj i njenim interesima”, kaže Čobanov. Prema njegovim rečima, za vreme rata na prostorima Balkana, Srbi su bili malo potisnuti iz političkog i javnog života. U to vreme u Nemačkoj se formirala slika da došljaci, takozvani gastarbajteri, koji su došli šezdesetih i sedamdesetih godina nisu u Nemačkoj privremeno, već da će ostati, tako da ih ta zemlja uočava kao partnere, navodi Čobanov. Iz organizacija koje se bave očuvanjem kulture i jezika, kod stranaca su se formirale regionalne i savezne organizacije koje su nemačkoj Vladi bile partneri u dijalogu. Bilo je poželjno da to učine i pripadnici naroda bivše Jugoslavije, a do sada su formirani Svetski kongres Hrvata, i potom Centralni savet Srba, navodi naš sagovornik.

“Centralni savet Srba aktivan je na nivou Savezne vlade. Mi smo u Nacionalnom savetu za integracije pri nemačkoj Saveznoj vladi, i sa ministarstvima i ministrima smo u direktnom kontaktu. Upisani smo kao lobistička organizacija u nemačkom parlamentu”, naglašava Čobanov. U početku su nemački političari mislili da Srbi u toj zemlji nemaju probleme, ali to je samo zbog toga što su bili neprimetni, objašnjava naš sagovornik. Prema njegovim rečima, problemi Srba u Nemačkoj su gotovo isti kao i kod ostalih došljaka. U odnosu na Nemce, imaju mnogo nepovoljniju socijalnu, obrazovnu, ekonomsku strukturu.

“Statistika je pokazala da se nešto desilo sa srpskom dijasporom u proteklih 25 godina. Ja sam odrastao u Nemačkoj, tamo živim preko 45 godina. Pre 45 godina su jugoslovenska deca bila su među najboljima što se školskog uspeha tiče. U međuvremenu su naša ispitivanja na terenu pokazala da Srbi imaju loše rezultate. Na primer, 25 odsto nemačke dece ide u gimnazije, a kod Srba samo četiri odsto. Imamo veliki broj dece u posebnim školama, sa posebnim potrebama. To znači da deca koja ne završavaju visoke škole, koja završavaju osnovne škole i to sa lošim uspehom, nisu kasnije uspešna ni u poslu. Često ne mogu da se bave ni zanatom. To ih vodi na margine”, objašnjava Čobanov.

Naš je interes da imamo što uspešniju srpsku dijasporu u Nemačkoj, ističe naš sagovornik. Važno je da, objašnjava on, imamo prepoznatljiv srednji sloj, koji u ovom trenutku srpska dijaspora u toj zemlji nema, a koji bi doprineo da naša kultura bude prepoznatljiva, prezentirana na visokom nivou, tako da je u punom svetlu upoznaju i Nemci, a da sa njom mogu i Srbi u Nemačkoj, pogotovo mladi, da se identifikuju.

Problemi Srba u Nemačkoj su višestruki, kaže naš sagovornik. Navodi kao primer to što mnoga srpska deca u toj zemlji pred polazak u školu ne znaju nemački jezik, što im kasnije, zbog akcenta, otežava zapošljavanje, a neretko imaju probleme i prilikom iznajmljivanja stana. Zbog tih i drugih problema, veoma je važno da predstavnici Srba učestvuju u političkoj diskusiji, objašnjava Čobanov i ocenjuje da je Centralni savet Srba u Nemačkoj veoma uspešan u tome.

“Mi ne možemo imati kadrove u parlamentu, ali naši kontakti, kroz članove naše organizacije, idu do samog vrha Vlade. Naši članovi su aktivni članovi nemačkih stranaka. Ipak, moram i to da naglasim, Srbi koji su u Nemačkoj politički aktivni, nisu ambasadori Srbije, niti su njima srpske teme uvek u prvom planu. Oni sebe smatraju građanima Nemačke. Neko od njih se angažuje na očuvanju okoline, drugi se interesuje za obrazovanje, dakle nije uvek u situaciji da samo brani svoj narod”, kaže Čobanov.

Naš sagovornik dodaje da je Centralni savet Srba prihvaćen kao ravnopravni učesnik u dijalogu sa predstavnicima Vlade, da su njegovi predstavnici učestvovali u kreiranju Nacionalnog integracionog plana Nemačke, dokumenta koji sadrži 600 stranica, i da aktivno učestvuju u kreiranju te politike u raznim oblastima, kao što je, na primer, školstvo. Pri tome, zajedno sa predstavnicima drugih organizacija i ministrima, sede za istim stolom i aktivno učestvuju u diskusiji o, na primer, dvojezičnom obrazovanju. Za nas je veliki uspeh i to što smo tamo prisutni, zato što nikada ranije neko od Srba iz Nemačke nije sedeo za tim stolom, ističe Milan Čobanov. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak