Plemenita družina iz Sidneja

Vesti 11.08.2015 10:48
Plemenita družina iz Sidneja


Ko god misli da naši zemljaci uživaju u zemlji blagostanja poput Australije i da ih ne dotiču beda i čemer zemlje Srbije, žestoko se varaju. Oni zaista žive u lepoj i uređenoj zemlji, mnogi od njih i sa skromnim penzionerskim primanjima, ali ne zaboravljaju odakle su potekliZato nas nije iznenadio novi prilog dokazanih humanista, iako je prošlo samo tri meseca od poslednje velike donacije od 1.700 dolara koje je Humanitarnom mostu uputila verna čitateljka "Vesti" Rajka Tarlać iz Sidneja i njeni prijatelji.

Ovoga puta plemenita družina poslala je 1.250 dolara uz spisak i osam adresa, iza kojih se kriju teške sudbine stradalnika širom Srbije i Republike Srpske, uz kratko objašnjenje:
"Donaciju šalje Rajka Tarlać, sa prijateljima Nadom Ostojić, Savkom Stojčić, sveštenikom SPC i grupom vernika iz Australije, koji žele da ostanu anonimni".

Novac su poslali želeći da obraduju što više štićenika Humanitarnog mosta, služeći se izrekom iz Biblije "da ne zna levica tvoja šta čini desnica tvoja" i uz molbu da sve donacije uručimo do 19. avgusta, kada srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Preobraženje Gospodnje, koje se u pravoslavlju ubraja u dvanaest velikih Hristovih praznika. I opet su progovorili jezikom dobrote koji gluvi mogu da čuju, a slepi da vide.

Prvih 200 AUD plemenita grupa iz Sidneja namenila je siromašnom Lovri Lošiću iz sela Dragočaj kod Banjaluke koji posle ženine smrti živi sam sa dvoje "patuljaste" dece u nezapamćenoj bedi u kojoj i bolesna deca nadniče za par marki.

U selo Karanovac, nadomak Banjaluke, gde žive naši štićenici, invalidi 54-godišnji Zoran i 50-godišnji Zlatko Stanković, braća koja godinama boluju od teškog oblika mišićne distrofije, stiže 150 dolara, baš kao i mučenom seljaku Vukomiru Tomoviću iz novopazarskog naselja Šestovo, koji sam, bez ikakvih primanja brine o paralizovanim sinovima Predragu (40) i Ivanu (30).

Porodici bolesnog Janoša Papa iz Mužlje kod Zrenjanina i njegovoj deci, od kojih su troje mentalno zaostali, darovano je 150 AUD, a ista suma stići će i na adresu Monike Terzić, mlade Beograđanke koja se već četiri godine nalazi u stanju budne kome posle porođaja.

Sudbina Bajre Suljović, hrabre samohrane majke koja sama podiže u bedi 23-godišnju bolesnu ćerku Arijetu ganula je mnoge, pa dar od 150 AUD ide na adresu ove Novopazarke. Poslednji na spisku je 44-godišnji pustinjak bez igde ičega, Goran Bojković iz sela Gornji Punoševac nedaleko od Vranja kome će biti uručeno 100 australijskih dolara. "Vesti" se zahvaljuju svim humanim čitaocima i stalnim dobrotvorima iz Australije.

Spavaju na livadi

U šatoru pod orahom: Stojanka i Miroslav Dišović

Iako je već uputila svoju i donaciju svojih prijatelja u dopisništvo "Vesti" u Sidneju, plemenita Rajka Tarlać javila se telefonom i Humanitarnom mostu moleći da se spisku stradalnika doda i ime porodice Dišović, starice Stojanke i njenog sina Miroslava iz sela Krčmare na Rogozni koji su za nekoliko minuta ostali u požaru bez ičega što su godinama sticali. I od dobrih domaćina postali beskućnici.

"Kasno smo saznali za njihovu tragediju, ali nije kasno da im pomognemo", poručila je ova dobrotvorka rodom iz Potkozarja kod Banjaluke, dodavši da im šalju kao prvu pomoć 200 AUD.  IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak