Правац Гетеборг

РТС 08.08.2015 18:12
Правац Гетеборг


Гетеборг је град на југозападу Шведске у коме, међу 650000 становника, живи и око 7000 Срба. Углавном се окупљају у друштвима и клубовима, где негују српску културу и традицију. Гетеборг је данас космополитски град, културно, привредно и управно средиште северне Европе и веома занимљива туристичка дестинација.Густав Други Адолф је 1621. године основао град Гетеборг. Градњу је поверио Холанђанима јер су у оно време сматрани за најбоље градитеље на мочварном тлу. Та одлука дала је центру Гетеборга чувене канале који су тада били специфични за холандски стил градње.

Старо градско језгро изграђено је у унутар великог цик цак зида који је вековима давао специфичан изглед Гетеборгу.

Током 1700. године Гетеборг прераста у огроман град за оно време, са преко 10000 становника. Са већим извозом гвожђа и дрвета постаје главна трговачка лука Шведске. Гетеборг је последњих деценија прерастао из индустријског у модеран град препун иновација.

У сусрет 400-ој годишњици Гетеборга 2021. године многи делови града су у фази развоја. Поред изградње нових насеља и парка поводом овог јубилеја биће изграђен и први облакодер који би требао постати највиша зграда у Шведској.

Ово је држава са изузетно развијеном саобраћајном мрежом, али само три града у земљи поседују и трамвајски саобраћај, Стокхолм, Норчепинг и Гетеборг. Прва трамвајска линија у Гетеборгу отворена је 1879, а већ током 1902. године, по шинама града Гетеборга кретао се трамвај на електрични погон. Данас овај систем има око 200 трамваја и укупну дужину око 160 километара, а занимљиво је да се саобраћај одвија само у једном смеру, што га чини највећом трамвајском мрежом у Шведској.

У Гетеборгу постоји преко 50 рента станица где можете изнајмити и вратити бицикл. Првих 30 минута је бесплатно, без обзира колико пута користите ову услугу.

Ако сте се икада запитали где Деда Мраз одлази са својим пријатељима пред крај зиме, можда вам Гетеборг понуди одговор.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak