Srpski čomlek podno Kremlja

Novosti 03.08.2015 12:44
Srpski čomlek podno Kremlja


Piroćanac pronosi slavu roštilja. Rusi oduševljeni srpskom hranom, specijalitetima Srđana TošićaPIROĆANAC Srđan Tošić, diplomac Više ugostiteljske škole iz Beograda i majstor srpskog roštilja, već dve godine pronosi slavu srpskog roštilja u prestonici Rusije, podno znamenitog Kremlja u Moskvi. Ovde ima svoj restoran "Subotica", gde se pripremaju i služe specijaliteti njegovog rodnog grada, ali i cele Srbije. Tošić je ovih dana sa suprugom Lidijom Voljnovom Tošić posetio svoj Pirot, pokazao joj mnoga istorijska mesta, spomenike, manastire i crkve, ali nam je istovremeno govorio i o svom poslovnom poduhvatu, koji je ostvario uz pomoć prijatelja Rusa.

- Odavde sam otišao pre 12 godina. Do prošle godine sam radio u jednom restoranu u Moskvi, a onda uz pomoć poznanika i prijatelja uspeo da otvorim restoran u centru Moskve. Naziv restorana nema nikakve veze sa našom Suboticom, već se odnosi na subotu, pretposlednji dan u nedelji, kada žitelji ruske prestonice počinju odmor, tačnije vikend i kada obično posećuju restorane - kaže Tošić.

U njegovu "Suboticu", svraćaju mnogi naši ljudi, ali i Rusi, koji su oduševljeni sprskom hranom, naročio specijalitetima sa roštilja, ali i raznim vrstama pečenja. Za pripremu hrane u restoranu zadužena su dvojica Piroćanaca, ali i majstori iz okoline Loznice, Šapca, Beograda i još nekih gradova.

Uz takozvanu peglanu kobasicu koja je pirotski specijalitet, gostima se služi i čomlek, koji takođe potiče iz ovog kraja i samo ovde se sprema. Rusi su se vrlo brzo oduševili tim specijalitetima, ali i dimljenim, rolovanim, belim i drugim vešalicama, medaljonima, kao i jagnjećim pečenjem, teletinom ispod sača, ćevapima u slanini...., priča ovaj majstor koji se ugostiteljstvom bavi gotovo četvrt veka.Oduševljena je i njegova supruga Lidija.

- Opštepoznato je da su Rusi ljubitelji mesa, ali i dobre kapljice. Sviđaju im se vaši varijeteti rakija koje mogu biti od šljiva, kajsija, dunja, krušaka i drugog voća. Kada smo otvorili restoran, rakiju smo sipali u čokanje, onako za probu. Sada su se svi gosti navikli na čokanje i piju isključivo iz njih. Ajvar i druge vrste zimnica i mezetluka, poput kačkavalja, koji u Moskvi zovu srpskim parmezanom, takođe su veoma brzo prihvaćeni. Vaša hrana se priprema od organske sirovine što znači da nije od GMO i zato je pored ostalog ukusna. Naravno tu je i način priprema i znanje majstora - pojašnjava ova pirotska snajka.

Srpski čomlek podno Kremlja

NEMA RAZLIKE

Lidija, Srđanova supruga, oduševljena je gostoprimstvom, ali i umećem Piroćanaca. Kaže da između Srba i Rusa gotovo da nema razlike, kada je reč o kulturi, duhovnim vrednostima, ali i o mnogo čemu drugom. Kroz smeh svog supruga podseća i na činjenicu da je osim hrane, među Rusima vrlo popularna i srpska rakija, vina, ali i način ispijanja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak