Doznake dijaspore veće od stranih ulaganja

RTV 29.07.2015 23:25
Doznake dijaspore veće od stranih ulaganja


Devizne doznake koje je prošle godine srpska dijaspora poslala u maticu, prema podacima Narodne banke Srbije, vredele su 2,6 milijardi evraDevizne doznake koje je prošle godine srpska dijaspora poslala u maticu, prema podacima Narodne banke Srbije, vredele su 2,6 milijardi evra, što je znatno premašilo nivo stranih investicija u srpsku privredu u istom periodu, saopštila je Privredna komora Srbije.

Dijaspora je veliki neiskorišćeni ekonomski potencijal, značajan kanal kojim se mogu unaprediti ekonomski odnosi Srbije sa inostranstvom, dodaje se u saopštenju.

Od 2001. do kraja 2012, prema proceni ekonomista, u Srbiju je iz dijaspore stiglo više od 34 milijarde evra po osnovu doznaka, dok smo u u istom periodu privukli oko 19,5 milijardi evra stranih direktnih i portfolio investicija.

Dijaspora u velikoj meri može da doprinese promociji Srbije kao atraktivne investicione destinacije, ali i da podrži domaće kompanije da izvoze i nađu partnere na velikim tržištima u inostranstvu.

Procenjuje se da u svetu ima oko četiri miliona srpskih iseljenika i da je Srbija deveta na listi od 50 zemalja po broju emigranata na milion stanovnika.

Krajem juna u PKS je konstituisan novi četvorogodišnji saziv Poslovnog saveta za dijasporu koji okuplja 47 članova iz dijaspore i 21 člana iz matice sa ciljem da se ogromni potencijal dijaspore stavi u funkciju razvoja Srbije, saopštila je PKS.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak