Veronaučni kamp u Mađarskoj

RTS 27.07.2015 17:58
Veronaučni kamp u Mađarskoj


Tradicionalni letnji 'Veronaučni kamp' za srpsku decu školskog uzrasta u Mađarskoj, u organizaciji Eparhije budimske, održan je ove godine u Vašarhelju, kraj Segedina. Ovaj oblik nastave Srpska pravoslavna crkva redovno održava već 23 godine sa osnovnim ciljem da decu nauči osnovama pravoslavlja, očuvanju vere, srpske kulture i tradicije.Prema rečima direktora Veronaučnog kampa proto-namesnika Dalibora Milenkovića, paroha mesne crkve u Bati, pokraj Budimpešte, ovogodišnji kamp, u trajanju od nedelju dana, od 13. do 19. jula, i koji je pohađalo ukupno 44 srpske dece iz svih krajeva Mađarske, kao i manji broj njih iz Srbije, uspešno je završen.      

Govoreći za Program za dijasporu RTS-a otac Dalibor je istakao da se kao i svake godine kamp održava u drugom mestu, tamo gde postoji srpska pravoslavna crkva, a ovoga puta je to bilo mesto Vašarhelj, pokraj Segedina.

Deca su, zajedno sa sveštenicima i vaspitačima, smeštena u blizini crkve i imaju potpuno obezbeđen smeštaj i hranu, a u toku trajanja ovogodišnje škole omogućena su im i kupanja u segedinskom gradskom bazenu, posete mesnoj botaničkoj bašti, zoološkom vrtu i muzeju.    

Veronaučni kamp redovno, svake godine, počinje posle Petrovdanskog posta i traje nedelju dana, a nastava se odvija u prepodnevnim i popodnevnim časovima, rekao je otac Dalibor pojasnivši da se pre podne osim časova veronauke, crkvenog i duhovnog pojanja, održavaju i časovi srpskog jezika, istorije i kulture, kao i predmet Ručni rad, dok je popodne rezervisano za sportske aktivnosti i druženja.

"Važno je napomenuti da su sva deca, polaznici ove škole, zajedno sa njihovim sveštenicima i učiteljima, obavezna da svakodnevno prisustvuju jutarnjoj liturgiji i popodnevnoj molitvi. Predavači u Kampu su, osim četvoro sveštenika i četiri učiteljice, iz srpskih škola u Mađarskoj. Ovde su uloge učiteljica posebno značajne jer one ne samo da drže nastavu već vode i brigu o svakodnevnom, danonoćnom životu dece u kampu, njihovom vaspitanju i bezbednosti", kaže za RTS otac Dalibor i ističe da je namera organizatora da tradiciju Veronaučnog kampa održavaju u kontinuitetu, bez prekidanja i unapređuju svoj rad, tako da već sa završetkom ovogodišnje škole započinju i pripreme za narednu sezonu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak