'Srpske igre' usred Štutgarta

Novosti 21.07.2015 14:20
'Srpske igre' usred Štutgarta


U Štutgartu je nedavno održana velika tradicionalna manifestacija 'Srpske igre'U glavnom gradu nemačke pokrajine Baden-Virtembrg u kojoj živi oko 90.000 Srba, nedavno je održana velika tradicionalna manifestacija „Srpske igre“. Organizatori su, po već ustaljenoj tradiciji, bili Sandra i Radosav Đuričković. 

Pomogla je i nova organizacija Srba „Udruženje patriota“. Ovu najveću srpsku manifestaciju u pokrajini, prigodnim govorom otvorio je generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu Boždar Vučurović. Dvadeset ekipa iz celog Baden-Virtemberga se takmičilo u malom fudbalu.

Svoje umeće pokazali su i folkloraši srpskih klubova „Sloga“ iz Štutgarta, „Nova generacija“ iz Šorndorfa, „Srpskog centra“ Štutgart i „Bratstva“ iz Vajblingena. Bilo je pesme, igre i muzike sve do kasnih večernjih sati. Kao i na mnogim proslavama u matici, i ovu veliku feštu su na oduševljenje prisutnih „začinili“- trubači.

Fudbalski turnir se završio pobedom „Srbije“ iz Manhajma, drugoplasirani su „Skandal kikersi“ a treći su bili „Balkan kikersi“ iz Štutgarta, posebno oformljeni za učešće na turniru. Organizator takmičenja Radosav Đuričković je od svog novca prvoplasiranom timu isplatio nagradu od 600 evra, drugo mesto je donelo 350 evra a treće 200 evra.

Osim premija fudbalerima, organizator je humanitarnom društvu „Radosti moja“ iz Štutgarta uplatio prilog za planirane novogodišnje paketiće za decu na Kosovu od 300 evra a poklonio je i veliki džak pun lepih lopti. Da bi se, kao i ranijih godina, pripremilo nekoliko hiljada božićnih paketića, revnosni članovi humanitarnog društva su već započeli sakupljanje finansijski sredstava.

Pomenimo, da je feštu na otvorenom u toku dana posetilo više od 1600 ljudi. Mnogi su došli iz udaljenih delova Pokrajine. Uz veselje je dan, kao i dobar deo noći brzo protekao tako da je nekima odlazak teško pao. Pljuštale su pohvale za odlično organizovanu maniufestaciju uz pozdrave „doviđenja 2016. godine“ .

Svi posetioci fešte, uključujući i njihove prijatelje Nemce, su hvalili odlično pripremljene srpske specijalitete –svadbarski kupus, vojnički pasulj, brojne specijalitete sa roštilja idr.

Jela su spremljena po receptima i pod nadzorom kuvara- majstora koji je svoj zanat ispekao u čuvenoj beogradskoj „Maderi“, olrganizatora fešte Radosava Rake Đuričkovića. Više klubova je na svojim štandovima prodavalo kolače, palačinke i druge poslastice tako da su pored učešća na „Spkim igrama“ mogli i da zaradom popune svoje klubske kase.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak