Grci očajni: Sve je jasno, hoće da nas smrve

Mondo 13.07.2015 20:11
Grci očajni: Sve je jasno, hoće da nas smrve


Grčka treba u naredna tri dana da na vladi i u parlamentu usvoji neophodne zakone kako bi dobila treći paket pomoći, izjavio je finski ministar finansija Aleksander Stub nakon sastanka Evrogrupe.Posle sastanka ministara finansija zemalja Evrogrupe Stub, inače jedan od najtvrđih zastupnika oštrog stava prema Atini, je rekao da je ostvaren veliki napred u razgovorima sa Grčkom, ali da su ministri finansija Evrozone uslovili pomoć dalekosežnim uslovima.

Stub je rekao da grčka vlada mora prihvatiti teške reforme tržišta rada, penzionog sistema i oporezivanja.

Evrogrupa traži od Atine još oštrije mere nego što je grčki parlament usvojio juče, a Stub navodi da je najvažnije od svega da čitav paket usvoje grčka vlada i parlament do srede 15. jula.

Agencija Asošiejtid pres ocenjuje da se Grčka danas približila sporazumu s evropskim kreditorima kojim bi izbegla trenutni finansijski kolaps, ali koji će doneti nove poteškoće njenim grđanima već umornim od štednje.

Predlog ministara finansija Evrozone s novim teškim uslovima za Grčku je "veoma loš", ali Atina pokušava da nađe rešenje za prevazilaženje krize, rekao je večeras u Briselu izvor iz grčke vlade.

"Tekst je u celini veoma loš. Pokušavamao da nađemo rešenja", rekao je ovaj zvaničnik povodom dokumenta u kojem se spominje i privremeni izlaz Grčke iz evrozone.

Britanski "Gardijan" preneo je da je jedan grčki zvaničnik rekao da je Atina odbila dva najspornija predloga iz tog dokumenta - stavljanje imovine u vrednosti od 50 milijardi evra u fond kojim bi raspolagala EU i "privremeni" izlazak Grčke iz Evrozone.

Jedna od lidera iz vladajuće koalicije Panos KAnenos je tvitovao da je "sada jasno da (Nemci, pre svega) hoće da nas smrve".

U Briselu je danas popodne počeo nakon sastnaak ministara finansija počeo i vanredni samit lidera zemalja devetnaest članica Evrozone na kome bi trebalo da se donese konačna odlika da li će Grčka ostati u toj grupi ili će biti primorana da iz nje izađe.

Lideri raspravljaju o predlozima do kojih su došli ministri finansija. Prema onome što je procurelo sa sastanka, Nemačka praktično traži da se Grčkoj odredi stratelj, odnosno da ta zemlja izdvoji sredstava u  iznosu od 50 milijardi evra u fond u inostranstvu, kao i da kontrolu privatizacije i reformi nadzire telo EU koje bi bilo smešteno u Atini.

Ministri finansija Evrozone završili su danas popodne dvodnevno zasedanje o novom predlogu reformi u Grčkoj koje bi trebalo da joj omogući finansijsku pomoć, a o nerešenim pitanjima razgovore nastavljaju lideri 19 zemalja Evrozone.

"Ministri finansija su završili svoj sastanak, predali su štafetu liderima na samitu. Postignut je napredak - koliki ostaje da se vidi", objavio je na svom Twitter nalogu ministar finansija Finske Aleksander Stub, preneo je "Gardijan".

Kako će stvar okončati lideri ne zna se, ali nemačka kancelarka Angela Merkel je po dolasku u Brisel na samit Evrozone o Grčkoj poručila da sporazuma neće biti po svaku cenu, dok je francuski premijer Fransoa Oland rekao da će sve biti učinjeno da do dogovora dođe.

S druge strane stola, premijer Grka Aleksis Cipras, poručuje da su spremni za dogovor sa kreditorima.

"Najvažnija valuta je izgubljena. To je poverenje. Neće biti sporazuma po svaku cenu", izjavila je kancelarka Nemačke, najvećeg grčkog kreditora i predvodnika tvrde struje kada je reč o restrukturisanju i otpisu grčkog duga, preneo je "Gardijan".

Premijer Francuske, koju smatraju saveznikom Grčke, je, pak rekao novinarima da će na sastanku biti učinjeno sve što je moguće da budu prihvaćene reforme koje je predložila Grčka u zamenu za dobijanje preko potrebne finansijske pomoći.

"Ovo nije samo pitanje Grčke, ovde se radi o Evropi", upozorio je Oland.

Istovremeno, grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da je spreman na kompromis sa evropskim kreditorima i da bi dogovor mogao da bude postignut večeras.

"Možemo postići dogovor večeras ako sve strane to žele", rekao je Cipras novinarima po dolasku u Brisel.

Dogovor, kako je rekao, dugujemo onima koji Evropu žele ujedinjenu, a ne podeljenu, preneo je "Gardijan".

SVAĐA MEĐU EVROPLJANIMA

Među ministrima evrozone, koji su uhvaćeni u procep između bacanja novca poreskih obveznika posle lošeg stanja u Grčkoj i otvaranja opasane pukotine u zajedničkoj valuti, izbili su sukobi i polemike pune strasti, na sastanku tokom vikenda, preneo je Rojters.

Jedan učesnik je rekao da je atmosfera tokom protekle noći bila toliko teška "čak nasilna" zbog sukoba stavova nemačkog i francuskog ministra, Volfganga Šojbelea i Mišela Sapina, da je "između njih trebalo pročistiti vazduh" pre nastavka u nedelju, prenosi Rojters.

Šojble je "ukrstio mačeve" i sa guvernerom Evropske centralne banke (ECB) Marijom Dragijem, odbrusivši italijanskom bankaru: "Ja nisam glup, to je bilo ludo, (kao da je ovo) dečiji vrtić", opisao je jedan izvor atmosferu tokom devet sati pregovora među umornim ministrima, koji imaju već šesti hitan sastanak u tri nedelje.

Izgledalo je da Šojble i neki drugi favorizuju "Gregzit", naveo je drugi učesnik. Ipak se najjači Evropljanin u sobi - Mario Dragi iz ECB-a najviše protivio rizičnom eksperimentu odsecanja Grčke i prkosio je Šojbleu, prekidajući ga tokom rasprave o teretu grčkog duga, prenela je britanska agencija.

Za razliku od prethodnih desetak sastanka, koje su imali od kada su očajni Grci zbog nametnutih mera štednje izabrali levičarskog premijera Aleksisa Ciprasa u januaru, neki od najoštrijih diskutanata nisu teške reči razmenjivali sa svojim grčkim kolegom, već jedni sa drugima, navodi Rojters.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak