Evrozona bez dogovora, 'lebdi' sudbina Grčke

B92 12.07.2015 02:18
Evrozona bez dogovora, 'lebdi' sudbina Grčke


Ministri finansija evrozone ni posle devet sati rasprave nisu uspeli da donesu odluku o grčkom planu za novi program pomoći.Za nedelju je najavljen vanredni samit Evropske unije.

Sastanak, koji je počeo u subotu popodne završio se malo posle ponoći i biće nastavljen ujutru, a najavljena konferencuja za štampu je otkazana.

"Nismo uspeli da se složimo, nastavićemo ujutru", rekao je novinarima holandski ministar i šef evrogrupe Jeren Dajselblom i dodao da postoji "problem poverenja" u grčke vlasti.

S obziromna oštre podele koje su ispoljene na sinoćnjem sastanku, u Briselu će sutra popodne biti održan i vanredni samit Evropske unije, na kome će se okupiti svih 28 članica.

Sastanak je zakazan nakon što je velika većina grčkih glasača odbila na referendumu prošle nedelje odbila da prihvati plan štednje koji su joj poverioci nametnuli kao uslov za novi program finansijske pomoći iz Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Suočen sa mogućnošću da ECB i MMF uskrate garancije grčkim bankama i tako de fakto izbace Grčku iz evrozone, premijer je prekjuče u poslednji čas predložio novi plan štednje, koji je u nekim aspektima čak oštriji od onog odbijenog na referendumu.

Međutim, grupa zemalja predvođena Nemačkom je izrazila sumnju u adekvatnost Ciprasovog plana, a nemački ministar finansija Volggang Šojble je doveo u pitanje i Ciprasov kredibilitet.

Sa druge strane, Francuska i Italija se snažno zalažu da se Grcima pruži sansa da ostanu u evrozoni i smatraju da njegov predlog pruža dobru osnovu za pregovore o novom paketu finansijske pomoći.

Od ishoda sutrašnjih sastanaka zavisi da li će Grčka biti odsečena od Evropske centralne banke, ili će joj biti omogućeno da,uz oštre mere štednje ostane u evrozoni.

Grčka bi bez garancija ECB morala da uvede paralelnu valutu, što bi prema većini analitičara makar na kratak rok dovelo do još veće nestabilnosti i haosa u ionako uzdrmanom grčkom privrednom sistemu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak