EU od Grčke traži da ponudi više

RTS 11.07.2015 22:26
EU od Grčke traži da ponudi više


Ministri finansija evrozone poručili su grčkom ministru finansija Euklidu Cakalotostu da Atina mora da ponudi dublje reforme kako bi ih ubedila da otvore pregovore o trećem paketu pomoći, saznaje "Rojters". Nemačka priprema plan za 'gregzit'Dva izvora su rekla britanskoj agenciji da postoji konsenzus između ostalih 18 ministara za stolom da levičarska vlada u Atini mora da preduzme dodatne korake da ih ubedi da će poštovati sve nove dugove, prenosi Tanjug.

To se uklapa sa glasovima koji dolaze iz Nemačke, da Atina ne može jednostavno da predloži mere "koje su ostale neispunjene" iz drugog paketa spasa, da bi se kvalifikovala za treći paket pomoći.

Nemačka je sastavila plan za privremeni petogodišnji izlazak Grčke iz evrozone, ukoliko Atina ne poboljša svoje predloge za dobijanje pomoći, potvrdio je jedan izvor iz EU u Briselu, gde se upravo održava sastanak evrogrupe o grčkom zahtevu za novim paketom finansijske pomoći.

"To je interni dokument, nije distribuiran danas (na sastanku evrogrupe). Postojale su dve opcije – ili poboljšanje predloga (grčkih reformi), ili privremeni 'gregzit'", rekao je taj izvor, koji je imao uvid u pomenuti dokument, navodi Frans pres.

Ranije su britanski listovi Gardijan i Telegraf preneli da je nemački list Frankfurter Algemajne Zontagcajtung (FAS) objavio informaciju da nemački ministar finansija Volfgang Šojble želi da Grčka privremeno napusti evro, na pet godina, i da joj se da humanitarna pomoć kako bi sprovela taj proces.

Istovremeno, dopisnik Juronjuza izveštava da su grčki zvaničnici demantovali da je Nemačka predložila da Grčka bude "ukonjena" iz evrozone na pet godina.

Dokument predviđa dva scenarija, a prema prvom, kako piše FAS, Grčka bi trebalo da poboljša postojeće predloge reformi, i da izvrši transfer imovine u vrednosti oko 50 milijardi evra koja bi bila prodata da se plate dugovi, prenosi Gardijan i napominje da nije jasno koja imovinu imaju na umu. ("Ostrva? Partenon možda", piše na sajtu Gardijana).

Druga opcija predviđa da Grčka napusti monetarnu uniju najmanje na pet godina i da restrukturira svoj dug. Zemlja bi ostala članica EU i dobijala i dalje "pomoć za podsticanje rasta, humanitarnu i tehničku pomoć".

Britanski Telegraf u svojoj inaformaciji na istu temu, dodaje da "nemački ministar finansija odbija komentar o ovome, za sada".

Ministri finansija zemalja 19-člane evrozone okupili su se danas na vanrednom sastanku u Briselu, gde treba da donesu konačnu odluku da li će Grčka zadržati zajedničku evropsku valutu, ili biti primorana da štampa sopstveni novac.

Pred ministrima evrogrupe nalazi se predlog reformi koji je dostavila grčka vlada, što je bio uslov poverilaca da razmotre zahtev koji je Atina uputila ranije ove nedelje za dobijanje trogodišnjeg kredita iz fonda Evropskog stabilizacionog mehanizma.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak