Cipras ipak seče budžet

Novosti 10.07.2015 22:41
Cipras ipak seče budžet


Grčka se obavezala na oštrije mere štednje nego što joj je ranije predlagano. Otpis trećine duga u novom predlogu se i ne pominjeAPELUJUĆI na poslanike grčkog parlamenta da, na sednici, podrže plan fiskalnih reformi iz pera njegove vlade, premijer Aleksis Cipras posegnuo je za argumentom: "Nismo od naroda dobili mandat da izvedemo zemlju iz evrozone!" Nije, dakle, prioritetno na šta se tim planom Grčka obavezuje, nego opstanak u Evropskoj uniji. Drugim rečima, ostalo je još jedino važno dobiti novi kredit koji omogućava vraćanje starog i time održanje zemlje u evroporodici.

A on je Grke, bogami, skupo koštao. Mere su oštrije od ijednih, koje su, tokom četvoromesečnih pregovora, prodefilovale pred očima evropske i svetske javnosti. A otpis trećine duga, koji je bio glavni zahtev bivšeg ministra finansija Janisa Varufakisa, a oko kog su se dugo lomila koplja u Briselu, u konačnom grčkom predlogu se čak ni ne pominje!

Cipras se, setom reformi, saglasio sa povećanjem poreza i prekrajanjem penzionog sistema u skladu sa zahtevima Evropske komisije (EK), Evropske centralne banke i MMF. Pored toga, kako je objavio britanski Bi-Bi-Si, grčka vlada namerava, tokom naredne dve godine, da smanji budžetske rashode za više od 12 milijardi evra. Napominje se da "predlog sadrži i stavke protiv kojih su se Grci izjasnili na referendumu".

Grčka vlada se takođe obavezuje da do kraja oktobra objavi datume kada će raspisati tendere za privatizaciju železnice i luka u Pireju i Solunu. Takođe će preduzeti korake u privatizaciji regionalnih aerodroma i prodaje državnih akcija u grčkom "Telekomu". Među ponuđenim merama je i povećanje poreza na luksuz i uvođenje poreza na televizijske reklame, kao i prelazak na novi sistem kolektivnog pregovaranja krajem godine.

U zamenu za ove ustupke, Atina od kreditora očekuje reviziju takozvanih ciljnih parametara o obimu prvobitnog budžetskog suficita za predstojeće četiri godine, što praktično znači veću rupu u državnoj kasi, uz blagoslov Brisela. I, naravno - novi program finansijske pomoći od 53,5 milijardi evra za pokrivanje obaveza po dugu, koji dospeva na naplatu do kraja juna 2018. godine.

U slučaju da kreditori budu zadovoljni novim nacrtom reformi - koji im je dostavljen dva sata pre isteka zadatog roka (četvrtak u ponoć) - Grčka bi mogla da dobije novu tranšu finansijske pomoći, potrebne da isplati državni dug. Odnosno, kako su u Grčkoj već prozvali sporazum, "Keš za kredit".

Ministri finansija zemalja evrozone u subotu razmatraju Ciprasov predlog. Prvobitno je bilo predviđeno da on u nedelju bude "skeniran" na samitu svih 28 zemalja EU. U petak je, međutim, najavljeno da će veliki skup biti odložen, ukoliko ministri budu dali zeleno svetlo Ciprasovom reformskom paketu. 

Cipras ipak seče budžet

VARUFAKIS - PORODIČNI ČOVEK

NAJAVE da će parlament Grčke, u izjašnjavanju o premijerovom predlogu, biti jednoglasan, narušio je tokom popodneva bivši ministar finansija Janis Varufakis, sada samo poslanik. On je na svom tviter-nalogu objavio da neće biti prisutan kad se bude glasalo iz, kako se izrazio, "porodičnih razloga". Ova izjava u svetskim medijima je protumačena kao Varufakisovo odsustvo podrške vladinim merama štednje.

NOVINE SVE TANjE

ŠTAMPARIJE u Grčkoj se zbog kontrole kapitala suočavaju sa problemom nedostatka novca za uvoz papira, zbog čega su grčke novine primorane da smanje broj stranica. A regionalne novine sa slabijim tiražom morale su potpuno da obustave štampanje svojih izdanja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak